У оквиру Европског пројекта у Гроцкој је осликан мурал посвећен родној равноправности  

0

Центру за културу Гроцка, установи културе градске општине Гроцка, на јавном конкурсу Еразмус+ Европске Уније, одобрен је међународни пројекат WomCom – „Women’s Communication for Solidarity“ (Женска комуникација за солидарност). Тема европског пројекта је положај жена, родна равноправност и њихово умрежавање и оснаживање у мањим срединама.

Резултати пројекта су, између осталог, шест осликаних зидних мурала широм Балкана и Европе – у Гроцкој и још пет партнерских земаља (мурали у Падови-Италија, Стразбуру-Француска, на Хвару-Хрватска, Мостару-БиХ, Александровцу-Србија).

Мурал у Гроцкој је осликан на зиду атријума ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој и представља познате жене српске историје, науке, културе и уметности, представљене у форми бајке, прилагођене деци школског узраста. Те жене су Катарина Ивановић, сликарка, Милунка Савић, хероина, Исидора Секулић, књижевница, Милева Ајнштајн Марић, научница…

Сваку илустрацију прати натпис са именом и презименом, као и кодом који путем апликације на мобилном телефону корисника води као Википедији и биографији представљене личности.

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка