Poljoprivreda

Gročansko podunavlje je regija na kojoj se nalazi teritorija opštine Grocka. Ova regija sa svojom klimom geografskim položajem smatra se najpovoljnijom regijom za uzgoj voća. Još pre 100 godina tu mogućnost su prepoznali naši predci i počeli da se bave voćarskom proizvodnjom.

U toj vekovno dugoj tradiciji bavljenja voćarstvom, u početku vinova loza bila je najzastupljenija voćna vrsta, jer su osunčane padine pored Dunava bile bogom dane za uzgoj, dok su se ostale voćne vrste gajile uglavnom za sopstvenu potrošnju, a višak se prodavao na lokalnim pijacama.

Menjanjem trendova i razvojem društva, pa samim tim i razvojem poljoprivrede danas je situacija takva da je opština Grocka sa svojih 15 naselja vodeća voćarska opština na teritoriji Republike Srbije. Po proizvodnji trešnje, breskve i kajsije Grocka se nalazi na prvom mestu, po proizvodnji jabuke na trećem, a kruške na petom mestu. Na osnovu ovih podataka činjenica je da opština Grocka poseduje jako veliki potencijal u proizvodnji voća.

Godinama se ništa nije preduzimalo da se poljoprivreda kao grana privrede modernizuje organizaciono i tehnološki. Lokalna samouprava je prepoznala taj potencija i želi aktivno da se uključi u problematiku koja se tiče naših proizvođača i voćara u opštini Grocka.

Poslednje vesti