U okviru Evropskog projekta u Grockoj je oslikan mural posvećen rodnoj ravnopravnosti  

0

Centru za kulturu Grocka, ustanovi kulture gradske opštine Grocka, na javnom konkursu Erazmus+ Evropske Unije, odobren je međunarodni projekat WomCom – „Women’s Communication for Solidarity“ (Ženska komunikacija za solidarnost). Tema evropskog projekta je položaj žena, rodna ravnopravnost i njihovo umrežavanje i osnaživanje u manjim sredinama.

Rezultati projekta su, između ostalog, šest oslikanih zidnih murala širom Balkana i Evrope – u Grockoj i još pet partnerskih zemalja (murali u Padovi-Italija, Strazburu-Francuska, na Hvaru-Hrvatska, Mostaru-BiH, Aleksandrovcu-Srbija).

Mural u Grockoj je oslikan na zidu atrijuma OŠ „Ilija Garašanin“ u Grockoj i predstavlja poznate žene srpske istorije, nauke, kulture i umetnosti, predstavljene u formi bajke, prilagođene deci školskog uzrasta. Te žene su Katarina Ivanović, slikarka, Milunka Savić, heroina, Isidora Sekulić, književnica, Mileva Ajnštajn Marić, naučnica…

Svaku ilustraciju prati natpis sa imenom i prezimenom, kao i kodom koji putem aplikacije na mobilnom telefonu korisnika vodi kao Vikipediji i biografiji predstavljene ličnosti.

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka