Почео је трећи сајам зимнице „Јесења кухиња у Гроцкој“

0

У оквиру манифестације „Дани Европске баштине“ градска општина Гроцка заједно са ЈП „Пијаце и зеленило“ Гроцка, је на заштићеној амбијенталној целини „Грочанској чаршији“, организовала још један, трећи по реду сајам зимнице под називом „Јесења кухиња у Гроцкој“.

Овогодишњи сајам зимнице обухвата ревијалну, продајну и такмичарску излужбу зимнице, џемова, меда, воћа, јесењих плодова али и домаћих радиности , грнчарије и других занатских рукотворина. С обзором да је општина Гроцка богата воћем и поврћем, а од давнина је позната као воћарски крај, она представља право место за овакав тип сајма.

Заменица председника општине Гроцка Живадинка Аврамовић свечано је отворила овогодишњи сајам зимнице. Сви присутни су имали прилике да уживају најпре у наступу КУД „Стеван Штрбаци„ који се представио Сплетом игара из Србије као и наступима ђака из Основе музичке школе „Невена Поповић“ из Гроцке. Ова музичка школа заједно са својим истуреним одељењима у Винчи, Умчарима и Врчину заузима високо прво место  на нивоу читаве Србије по квалитету свог рада и таленту ученика. Они су нам се преставили са српским трациционалним нумерама „Оро се вије“ и „Гора зелена“ у извођењу групе певача са одсека за српско традиционално певање. Као и Јована Зуровац, ученица 6. разреда флауте ОМШ „Невена Поповић“ у класи професора Александре Стевановић, уз клавирску подршку професора Нине Косанић. На самом крају на традиционалом инструменту засвирао је Ћирило Ђорђевић, ученик такође шестог разреда, који је у класи професорке Миљане Медић. Он је на хармоници извео нумеру „Руска народна песма“.

Свим учесницима које се чинила Удружења жена општине Гроцка, Уније жене општине Гроцка, Удружења пензионера општине Гроцка, као и гостујућа удружења жена са Палилуле, из Барајева и Звездаре су подељене захвалнице због учешћа на овогодишњем сајму.

Председник општине Гроцка Драољуб Симоновић је са својим сарадница обишао штандове сајма, и уживао у одлично спремљеним јесењим специјалитетима.

Сутра, 29.09.2018. године у оквиру трећег сајма зимнице одржаће се такмичење у кувању најбољег џема. Џем ће кувати екипе које ће бројати по 3 члана, које могу бити и мешовитог састава, од сезонског воћа које обезбеђује јавно предузеће „Пијаце и зеленило“ Гроцка. Поред основних сировина: воћа и шећера, ово предузеће обезбедиће и дрва за потпалу као и ћумир. Општина Гроцка је за све пријављене екипе обезбедила мини бубњаре за печење које ће учесници по завршетку такмичења моћи да понесу кући. Чланови екипа за собом носе остало потребно оруђе за рад, ведар дух и добро расположење.

Улаз је слободан! Добро дошли!

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка