Počeo je treći sajam zimnice „Jesenja kuhinja u Grockoj“

0

U okviru manifestacije „Dani Evropske baštine“ gradska opština Grocka zajedno sa JP „Pijace i zelenilo“ Grocka, je na zaštićenoj ambijentalnoj celini „Gročanskoj čaršiji“, organizovala još jedan, treći po redu sajam zimnice pod nazivom „Jesenja kuhinja u Grockoj“.

Ovogodišnji sajam zimnice obuhvata revijalnu, prodajnu i takmičarsku izlužbu zimnice, džemova, meda, voća, jesenjih plodova ali i domaćih radinosti , grnčarije i drugih zanatskih rukotvorina. S obzorom da je opština Grocka bogata voćem i povrćem, a od davnina je poznata kao voćarski kraj, ona predstavlja pravo mesto za ovakav tip sajma.

Zamenica predsednika opštine Grocka Živadinka Avramović svečano je otvorila ovogodišnji sajam zimnice. Svi prisutni su imali prilike da uživaju najpre u nastupu KUD „Stevan Štrbaci„ koji se predstavio Spletom igara iz Srbije kao i nastupima đaka iz Osnove muzičke škole „Nevena Popović“ iz Grocke. Ova muzička škola zajedno sa svojim isturenim odeljenjima u Vinči, Umčarima i Vrčinu zauzima visoko prvo mesto  na nivou čitave Srbije po kvalitetu svog rada i talentu učenika. Oni su nam se prestavili sa srpskim tracicionalnim numerama „Oro se vije“ i „Gora zelena“ u izvođenju grupe pevača sa odseka za srpsko tradicionalno pevanje. Kao i Jovana Zurovac, učenica 6. razreda flaute OMŠ „Nevena Popović“ u klasi profesora Aleksandre Stevanović, uz klavirsku podršku profesora Nine Kosanić. Na samom kraju na tradicionalom instrumentu zasvirao je Ćirilo Đorđević, učenik takođe šestog razreda, koji je u klasi profesorke Miljane Medić. On je na harmonici izveo numeru „Ruska narodna pesma“.

Svim učesnicima koje se činila Udruženja žena opštine Grocka, Unije žene opštine Grocka, Udruženja penzionera opštine Grocka, kao i gostujuća udruženja žena sa Palilule, iz Barajeva i Zvezdare su podeljene zahvalnice zbog učešća na ovogodišnjem sajmu.

Predsednik opštine Grocka Draoljub Simonović je sa svojim saradnica obišao štandove sajma, i uživao u odlično spremljenim jesenjim specijalitetima.

Sutra, 29.09.2018. godine u okviru trećeg sajma zimnice održaće se takmičenje u kuvanju najboljeg džema. Džem će kuvati ekipe koje će brojati po 3 člana, koje mogu biti i mešovitog sastava, od sezonskog voća koje obezbeđuje javno preduzeće „Pijace i zelenilo“ Grocka. Pored osnovnih sirovina: voća i šećera, ovo preduzeće obezbediće i drva za potpalu kao i ćumir. Opština Grocka je za sve prijavljene ekipe obezbedila mini bubnjare za pečenje koje će učesnici po završetku takmičenja moći da ponesu kući. Članovi ekipa za sobom nose ostalo potrebno oruđe za rad, vedar duh i dobro raspoloženje.

Ulaz je slobodan! Dobro došli!

Share.

Leave A Reply

© 2022 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka