Легат професора др Александра Костића у библиотеци „Илија Гарашанин“

0

Свечаност отварања сталне изложбене поставке Легата професора др Александра Костића у Гроцкој, уређена  према највишим музеолошким стандардима, уприличена је у четвртак, 4. октобра. Музејска поставка Гроцке се налази  у обновљеној библиотеци „Илија Гарашанин“ и заштићеној амбијенталној целини „Грочанска чаршија“ – срцу старе вароши крај Дунава.

 

Овим је драгоцени легат након паузе од две деценије од  данас поново јавно изложен и доступан публици, а у оквиру обновљене „Грочанске чаршије“ сусрећу се заоставштине двојице знаменитих људи – државника Илије Гарашанина, и научника др Александра Костића.

На предлог Градске општине Гроцка, реконструкција заштићене улице је од 2016. године обухватила и обнову јавне библиотеке у коју се деценијама није улагало. Пројектним задатком обнове библиотеке спроведена је и адаптација дела простора за потребе излагања Легата.

 

Залагањем Градске општине Гроцка на челу са председником Драгољубом Симоновићем, и Центра за културу наше општине, уз свесрдну стручну помоћ и подршку надлежног Музеја града Београда, обрађена је и изложена стална поставка налаза др Александра Костића. Богата збирка обухвата археолошке и палеонтолошке налазе из Гроцке и Дубочаја, и археолошки период од неолитске старчевачке културе и винчанске културе до новог века, уз личне предмете који су поклон Војислава Вокија Костића, његовог сина. Професор је почетком 20. века у Гроцкој открио богато археолошко налазиште у Дубочају и своје вредне налазе оставио Гроцкој „као подстицај за даља истраживања“.

 

Др Александар Костић (1893–1983) био је један од оснивача, првих професора и декан (1936–1939) Медицинског факултета у Београду – оснивач Института за хистологију и ембриологију, оснивач Ветеринарског (1938) и Фармацеутског факултета (1939), као и аутор бројних уџбеника. Француски председник је професора Костића 1940. године одликовао Легијом части због доприноса науци. Данашњи Институт за хистологију и ембриологију у Београду носи име „Александар Ђ. Костић”.

 

Изложбу је отворила заменица председника општине Гроцка Живадинка Аврамовић , нагласивши значај сарадње четири институције – Библиотеке града Београда, Музеја града Београда, Градске општине Гроцка и Центра за културу Гроцка. Присутнима се обратила и  Татјана Корићанац, директорка Музеја града Београда , која је честитала општини Гроцка и председнику општине Драгољубу Симоновићу на отварању драгоценог и богатог Легата .

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка