Legat profesora dr Aleksandra Kostića u biblioteci „Ilija Garašanin“

0

Svečanost otvaranja stalne izložbene postavke Legata profesora dr Aleksandra Kostića u Grockoj, uređena  prema najvišim muzeološkim standardima, upriličena je u četvrtak, 4. oktobra. Muzejska postavka Grocke se nalazi  u obnovljenoj biblioteci „Ilija Garašanin“ i zaštićenoj ambijentalnoj celini „Gročanska čaršija“ – srcu stare varoši kraj Dunava.

 

Ovim je dragoceni legat nakon pauze od dve decenije od  danas ponovo javno izložen i dostupan publici, a u okviru obnovljene „Gročanske čaršije“ susreću se zaostavštine dvojice znamenitih ljudi – državnika Ilije Garašanina, i naučnika dr Aleksandra Kostića.

Na predlog Gradske opštine Grocka, rekonstrukcija zaštićene ulice je od 2016. godine obuhvatila i obnovu javne biblioteke u koju se decenijama nije ulagalo. Projektnim zadatkom obnove biblioteke sprovedena je i adaptacija dela prostora za potrebe izlaganja Legata.

 

Zalaganjem Gradske opštine Grocka na čelu sa predsednikom Dragoljubom Simonovićem, i Centra za kulturu naše opštine, uz svesrdnu stručnu pomoć i podršku nadležnog Muzeja grada Beograda, obrađena je i izložena stalna postavka nalaza dr Aleksandra Kostića. Bogata zbirka obuhvata arheološke i paleontološke nalaze iz Grocke i Dubočaja, i arheološki period od neolitske starčevačke kulture i vinčanske kulture do novog veka, uz lične predmete koji su poklon Vojislava Vokija Kostića, njegovog sina. Profesor je početkom 20. veka u Grockoj otkrio bogato arheološko nalazište u Dubočaju i svoje vredne nalaze ostavio Grockoj „kao podsticaj za dalja istraživanja“.

 

Dr Aleksandar Kostić (1893–1983) bio je jedan od osnivača, prvih profesora i dekan (1936–1939) Medicinskog fakulteta u Beogradu – osnivač Instituta za histologiju i embriologiju, osnivač Veterinarskog (1938) i Farmaceutskog fakulteta (1939), kao i autor brojnih udžbenika. Francuski predsednik je profesora Kostića 1940. godine odlikovao Legijom časti zbog doprinosa nauci. Današnji Institut za histologiju i embriologiju u Beogradu nosi ime „Aleksandar Đ. Kostić”.

 

Izložbu je otvorila zamenica predsednika opštine Grocka Živadinka Avramović , naglasivši značaj saradnje četiri institucije – Biblioteke grada Beograda, Muzeja grada Beograda, Gradske opštine Grocka i Centra za kulturu Grocka. Prisutnima se obratila i  Tatjana Korićanac, direktorka Muzeja grada Beograda , koja je čestitala opštini Grocka i predsedniku opštine Dragoljubu Simonoviću na otvaranju dragocenog i bogatog Legata .

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka