ВОЋНА ГРОЦКА у часопису Секретаријата за привреду „Београдски пољопривредник“

0

Часопис „Београдски пољопривредник“ Града Београда  Секретаријата за привреду,  у свом децембарском броју доноси текст „Воћна Гроцка“, који у сарадњи са Центром за културу општине Гроцка на две богато илустроване стране представља изванредне пољопривредне, природне и културно-туристичке ресурсе београдске општине крај Дунава.

 Сарадња са градским Секретаријатом задуженим за привреду, проширена је и на ово значајно издање Градске управе, како би се нагласили вредни капацитети зелене и ободне општине града Београда, а која располаже врло занимљивом и особеном културно-туристичком понудом – данас у знаку воћарства.

Да подсетимо, успостављена сарадња је у претходном периоду резултирала и бројним културно-туристичким догађајима и програмима, обиласцима лепе вароши крај Дунава, као и пажње вредним манифестацијама попут „Дана европске баштине“ који прате драгоцену национално културно наслеђе и остварују везе са културним туризмом и традицијом.

Гроцка је надалеко чувен воћарски крај, због плодног земљишта дуж  реке Дунав, осунчаних брежуљака и специфичне микро-климе. „Воћну“ Гроцку су средином прошлог века с разлогом прозвали „Мала Калифорнија“, a ова пољопривредна београдска оаза је од тада на трону српског воћарства.

Осим модерних засада трешњи, брескви, кајсија, јабука, шљива и крушака, на овом простору се већ вековима гаји винова лоза:

– Винограде су овде садили још стари Римљани, будући да је грочански терен део чувеног Златног брда дуж реке Дунав, који се стапа са смедеревским виногорјем. О томе сведочи грб општине Гроцка на коме доминира грозд белог грожђа, окружен таласима реке и сунцем. Грб ликовним симболима дочарава карактеристике грочанског краја, чије су природно богатство сунчане падине које се већ миленијумима огледају у моћној реци Дунав

Хвала Градској управи и Секретаријату за привреду на прилици да и на овај начин представимо нашу знамениту стару варош, данас београдску општину, наводи Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка, ауторка текста објављеног у „Београдском пољопривреднику“.

Секретаријат за привреду у децембарском броју „Београдског пољопривредника“ такође промовише интерактивне мапе и каталоге непокретних културних добара које је за сваку београдску општину израдио Завод за заштиту споменика културе града Београда. Мапе се могу преузети на сајту градске установе заштите.

„БЕОГРАДСКИ ПОЉОПРИВРЕДНИК“ Број 4

 

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка