Vanredna kontrola rada lastinih linija

0

Zbog povećanog broja žalbi građana na rad novouspostavljenih linija 350, 365 i 467 predsednik Simonović je održao sastanak sa opštinskim službama zaduženim za javni prevoz.

Žalbe se u najvećoj meri odnose na nepoštovanje utvrđenih trasa novih linija zbog čega se redovno dešava da pojedina naselja ostanu bez novih linija, kao i nepoštovanja reda vožnje. Najviše je žalbi na liniju 467 koja od Zaklopače do Grocke nekad saobraća novim putem preko Gavrana a nekada ide glavom do Smederevskog puta, a često zaobilazi naselja Brestovik i Kamendol pritom ne ulazeći u Brestovik ulicom Maršala Tita kako je dogovoreno sa Direkcijom za javni prevoz.

Linija 365 koja saobraća na relaciji Grocka-Mladenovac ne saobraća utvrđenom trasom preko Dražnja i Šepšina već u Umčarima silazi na auto-put zbog čega se gubi svrsishodnost te linije u velikoj meri.

Predsednik Simonović je najavio da će se pomenute linije u narednih 15 dana redovno pratiti i kontrolisati i snimati kako bi se Direkciji za javni prevoz i SP „Lasta“ uputile dokumentovane žalbe. Ukoliko SP „Lasta“ nije u stanju da održava linije prema utvrđenim pravilima, lokalna samouprava tražiće da se promeni prevoznik.

Činjenica je takođe da linije nisu dovoljno popunjene putnicima. Linije su uspostavljene na osnovu višegodišnjih zahteva građana za uspostavljanjem određenih saobraćajnih veza koje do danas nisu postojale te loša popunjenost autobusa nije u saglasnosti sa zahtevima građana. Kao najveći problem prepoznata je neobaveštenost građana o postojanju linija i njihovom redu vožnje. Kao prioritet je navedeno obavezno obeležavanje svih stajališta informacionim stubovima na kojima će se nalaziti redovi vožnje i mape novih linija. Kako je to posao Direkcije za javni prevoz, koja to ima u planu ali u nedovoljno kratkom vremenskom periodu, lokalna samouprava je na sebe preuzela da obeleži stajališta u najkraćem roku.

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka