U okviru 54. „Gročanskih svečanosti“ otvara se VIII izložba „STVARALAČKA GROCKA“ u Rančićevoj kući

0

Svečanost otvaranja VIII grupne izložbe „Stvaračka Grocka“, tradicionalne postavke koja ove godine okuplja 45 autora, biće upriličena u sredu 20. jula 2022. godine od 20č u Rančićevoj kući, sedištu Centra za kulturu Grocka (Majevička 9).

Postavku otvara istoričarka umetnosti Zorica Atić, kustoskinja i autorka koncepta „Stvaralačka Grocka“ koji traje od 2015. godine u vidu godišnje izložbene smotre.

U nastavku večeri, zakazan je i koncert na letnjoj sceni Rančićeve kuće, kada će u okviru programa „MUZIČKA BAŠTA“ od 20.30 časova nastupiti sastav „Kalem“.

KALEM izvodi tradicionalnu muziku Balkana odevenu u novo ruho. Njena lepota je u jednostavnosti i ideji koju nosi – približiti savremenog čoveka kulturnom nasleđu koje ovo podneblje čuva. „Kalem“ čine profesionalni, akademski muzičari Stefan Ilić (vokal/violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara).

Letnji muzički program „Muzička bašta“ Centra za kulturu Grocka realizuje se podrškom Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu.
STVARALAČKA GROCKA: Izlagački koncept grupne postavke „Stvaralačka Grocka“ ima za cilj predstavljanje raznovrsnosti kreativnih potencijala i aktuelne produkcije velikog broja autora i umetnika koji žive i rade na teritoriji opštine Grocka. Okupljanje i povezivanje stvaralaca u okviru grupne izložbe, kao i promocija njihovog rada u javnosti, bitan je korak ka osnaživanju umetnika i ujedno obogaćivanju kulturnog života lokalne zajednice. Učesnici su akademski likovni i primenjeni umetnici, članovi umetničkih udruženja ULUS i ULUPUDS, studenti umetničkih škola i fakulteta, afirmisani neakademski stvaraoci, i uopšte, aktivni autori čiji rad spada u domen likovnih i primenjenih umetnosti, a koji žive i/ili rade na području gradske opštine Grocka.
Koncept je usmeren na izlaganje radova iz aktuelne produkcije, nastale u protekle dve godine, i to: slika, crteža, grafike, nakita, sitne plastike, skulpture manjeg formata, fotografije, zanatskih rukotvorina, dizajna tekstila…

„Odavno na mapi svetske kulturne baštine, okruženje Opštine Grocka poseduje izvanredne kulturno-turističke i izletničke resurse, koji su rezultat viševekovnog istorijskog trajanja u plodnom krajoliku kraj moćne evropske reke. Svojim ambijentima, vizurama i prirodnim lepotama, bila je dom i inspiracija mnogim narodima koji su na ovim terenima boravili, baš kao što je i danas umetnicima koji na njenom tlu stvaraju, ili žive i rade… U 2022. godini, osma grupna izložba „Stvaralačka Grocka“ okuplja 45 učesnika – likovne i primenjene umetnike različitih uzrasta i profila (slikare, vajare, ilustratore, ikonopisce, grafičke dizajnere, vizuelne umetnike…), kao i samouke stvaraoce aktivne u različitim zanatskim i kreativnim disciplinama (fotografe, drvoresce, slikare, ikonopisce, modne kreatore, umetničke stolare…), prikazujući raznovrsne likovne i primenjene pristupe, teme, motive i umetničke prakse… nakon osam godina trajanja mogu se pratiti i lični senzibiliteti, umetnički afiniteti, kao i razvoj i likovne prakse redovnih učesnika, od kojih su pojedini u međuvremenu realizovali i samostalne izložbe u Rančićevoj kući, ili pak učestvovali u radu Likovne kolonije opštine Grocka. Takođe, grupnoj smori se svake godine pridužuju i novi, u najvećem broju mladi akademski umetnici, koji unose novine u grupnoj razmeni i omogućavaju uvid u aktuelne umetničke tokove na široj likovnoj sceni. Interesovanje učesnika iz godine u godinu potvrđuje potrebu stvaralaca za predstavljanjem i priznanjem svoga rada, kao i utisak da se likovno nadareni stanovnici i posetioci mnogoljudne opštine Grocka izražavaju u širokom spektru stvaralačkih disciplina“, navodi Zorica Atić u uvodnoj reči kataloga.

RANČIĆEVA KUĆA: Galerijski prostor Centra za kulturu Grocka nalazi se u originalnom ambijentu Rančićeve kuće (60m2), varoške kuće s početka 19. veka. Objekat uživa zaštitu nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kao spomenik kulture/narodnog neimarstva od velikog značaja za Republiku Srbiju (Više na: http://beogradskonasledje.rs/…/grocka/ranciceva-kuca.html).
Izložba „Stvaralačka Grocka“ traje do 28. avgusta.
Dobro došli!
Share.

Leave A Reply

© 2022 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka