Туристи из Америке у посети Ранчићевој кући

0

Ранчићеву кућу у Гроцкој, у уторак 7. августа посетили су туристи из Америке који део свог одмора проводе у Србији. Предвођени лиценцираним туристичким водичем обишли су Археолошко налазиште „Бело брдо“ у Винчи, заштићену амбијенталну целину „Грочанска чаршија“, Ранчићеву кућу, као и видиковац ресторана „Виногради“ да би своје упознавање Србије наставили пут Смедерева. Посетиоци су се посебно интересовали за начин градње али и некадашњу филозофију живота, који је био уређен по мери човека и поднебља у коме живи.

Ранчићева кућа је стара варошка кућа косовско-моравског стила с почетка 19. века, заштићена од стране  Завода за заштиту споменика културе града Београда као споменик културе од великог значаја за Републику Србију.  Својим архитектонским, конструктивним и ликовним обележјима, као и квалитетом и обрадом материјала, представља једну од највреднијих кућа не само на подручју Гроцке, него и београдске околине уопште. Ранчићева кућа располаже великом баштом парковског типа која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном. Ранчићева кућа је, сем по лепоти народног неимарства, позната и по некадашњем Завичајном музеју Гроцка професора др Александра Костића (оснивача Института за хистологију и ембриологију) који је у Ранчићевој кући отворен 1982. године. Тадашњи Музеј је поседовао завидну археолошку збирку. Кућа је заштићена као културно добро од великог значаја 1966. године и „домаћин“ је установи Центар за културу општине Гроцка од 2006. године

Центар за културу Гроцка, отворен је за посетиоце сваког радног дана од 9 до 17 часова и суботом од 11 до 17 часова, у Ранчићевој кући, у улици Мајевичка бр. 9 у Гроцкој.  Радно време је подложно променама у складу са програмским активностима установе.

ИЗВОР

Share.

Leave A Reply

© 2017 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка