Turisti iz Amerike u poseti Rančićevoj kući

0

Rančićevu kuću u Grockoj, u utorak 7. avgusta posetili su turisti iz Amerike koji deo svog odmora provode u Srbiji. Predvođeni licenciranim turističkim vodičem obišli su Arheološko nalazište „Belo brdo“ u Vinči, zaštićenu ambijentalnu celinu „Gročanska čaršija“, Rančićevu kuću, kao i vidikovac restorana „Vinogradi“ da bi svoje upoznavanje Srbije nastavili put Smedereva. Posetioci su se posebno interesovali za način gradnje ali i nekadašnju filozofiju života, koji je bio uređen po meri čoveka i podneblja u kome živi.

Rančićeva kuća je stara varoška kuća kosovsko-moravskog stila s početka 19. veka, zaštićena od strane  Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kao spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju.  Svojim arhitektonskim, konstruktivnim i likovnim obeležjima, kao i kvalitetom i obradom materijala, predstavlja jednu od najvrednijih kuća ne samo na području Grocke, nego i beogradske okoline uopšte. Rančićeva kuća raspolaže velikom baštom parkovskog tipa koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom. Rančićeva kuća je, sem po lepoti narodnog neimarstva, poznata i po nekadašnjem Zavičajnom muzeju Grocka profesora dr Aleksandra Kostića (osnivača Instituta za histologiju i embriologiju) koji je u Rančićevoj kući otvoren 1982. godine. Tadašnji Muzej je posedovao zavidnu arheološku zbirku. Kuća je zaštićena kao kulturno dobro od velikog značaja 1966. godine i „domaćin“ je ustanovi Centar za kulturu opštine Grocka od 2006. godine

Centar za kulturu Grocka, otvoren je za posetioce svakog radnog dana od 9 do 17 časova i subotom od 11 do 17 časova, u Rančićevoj kući, u ulici Majevička br. 9 u Grockoj.  Radno vreme je podložno promenama u skladu sa programskim aktivnostima ustanove.

IZVOR

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka