Трећи сајам зимнице у Гроцкој

0

Градска општина Гроцка и Центар за културу Гроцка су укључени са занимљивим и садржајним програмом у овогодишњу културно-туристичку манифестацију „Дани Европске баштине“. У складу са овогодишња темом програма „Европска година културног наслеђа – уметност дељења“ у септембру месецу се поред бројних других садржајних програма организује трећи по реду сајам зимнице.

Септембар, месец почетка јесени са разлогом је резервисан за Дане Европске баштине где се ове године треба боље упознати и разумети културу наслеђе као заједничког ресурса, подићи свест о заједничкој историји, вредноста и јачати осећај припадности на заједничком Европском простору. У ту сврху Градска општина Гроцка традиционално обележава нематеријалну културну баштину и ове 2018. године са још једним, трећим по реду сајмом зимнице под називом „Јесења кухиња у Гроцкој“ на простору Грочанске чаршије од петка 28.09. до недеље 30. септембра 2018. године у сарадњи са јавним предузећем „Пијаце и зеленило“ Гроцка.

У библиотеци ГО Гроцка одржан је састанак организацион одбора овогодишњег сајма на коме је утврђен програм овогодишње „Јесење кухиње у Гроцкој“.

Свечано отварање сајма зимнице кога ће пратити богат културном-уметнички програм ће се одржати у 10.30 сати 28.09. на платоу испред зграде Градске општине Гроцка. Такође првог дана сајма, као и наредна 2 дана сви посетиоци Гроцке имаће прилику да уживају у ревијалној и продајној изложби зимнице и осталих домаћих производа која се организују у сарадњи са Удружењима жена, Удружењима пензионера са простора општине Гроцка као и са другим Удружењима са простора града Београда са којим општина Гроцка има одличну сарадњу. На трећем по реду Сајму зимнице између 40 тезги изабраће се „најтезга“ гостујућих и домаћих излагача.

Другог дана сајма у суботу ће се одржати такамичење у кувању најбољег џема. Џем ће кувати екипе које ће бројати по 3 члана, које могу бити и мешовитог састава, од сезонског воћа које обезбеђује јавно предузеће „Пијаце и зеленило“ Гроцка. Поред основних сировина: воћа и шећера, ово предузеће обезбедиће и дрва за потпалу као и ћумир. Општина Гроцка је за све пријављене екипе обезбедила мини бубњаре за печење које ће учесници по завршетку такмичења моћи да понесу кући. Чланови екипа за собом носе остало потребно оруђе за рад, ведар дух и добро расположење.

Овогодишње нагреде ће бити са свакаг члана екипе:

  1. место блендери и мајице;
  2. ручни миксер и мајице, а награда за
  3. место су такође поред мајица 3 штапна миксера.

Такође све учеснике овогодишњег сајма очекују и друге вредне утешне награде.

Жири који ће ове године бити на „слатким мукама“ чини ће: Ђорђе Костић – председник жирија, Добрила Шаула Мијаиловић, Марина Анђелић Теофиловић , координатор испоставе Гроцка Националне службе за запошљавање као и Душко Живанчевић, помоћник председника градске општине Гроцка за пољопривреду.

 

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка