Treći sajam zimnice u Grockoj

0

Gradska opština Grocka i Centar za kulturu Grocka su uključeni sa zanimljivim i sadržajnim programom u ovogodišnju kulturno-turističku manifestaciju „Dani Evropske baštine“. U skladu sa ovogodišnja temom programa „Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja“ u septembru mesecu se pored brojnih drugih sadržajnih programa organizuje treći po redu sajam zimnice.

Septembar, mesec početka jeseni sa razlogom je rezervisan za Dane Evropske baštine gde se ove godine treba bolje upoznati i razumeti kulturu nasleđe kao zajedničkog resursa, podići svest o zajedničkoj istoriji, vrednosta i jačati osećaj pripadnosti na zajedničkom Evropskom prostoru. U tu svrhu Gradska opština Grocka tradicionalno obeležava nematerijalnu kulturnu baštinu i ove 2018. godine sa još jednim, trećim po redu sajmom zimnice pod nazivom „Jesenja kuhinja u Grockoj“ na prostoru Gročanske čaršije od petka 28.09. do nedelje 30. septembra 2018. godine u saradnji sa javnim preduzećem „Pijace i zelenilo“ Grocka.

U biblioteci GO Grocka održan je sastanak organizacion odbora ovogodišnjeg sajma na kome je utvrđen program ovogodišnje „Jesenje kuhinje u Grockoj“.

Svečano otvaranje sajma zimnice koga će pratiti bogat kulturnom-umetnički program će se održati u 10.30 sati 28.09. na platou ispred zgrade Gradske opštine Grocka. Takođe prvog dana sajma, kao i naredna 2 dana svi posetioci Grocke imaće priliku da uživaju u revijalnoj i prodajnoj izložbi zimnice i ostalih domaćih proizvoda koja se organizuju u saradnji sa Udruženjima žena, Udruženjima penzionera sa prostora opštine Grocka kao i sa drugim Udruženjima sa prostora grada Beograda sa kojim opština Grocka ima odličnu saradnju. Na trećem po redu Sajmu zimnice između 40 tezgi izabraće se „najtezga“ gostujućih i domaćih izlagača.

Drugog dana sajma u subotu će se održati takamičenje u kuvanju najboljeg džema. Džem će kuvati ekipe koje će brojati po 3 člana, koje mogu biti i mešovitog sastava, od sezonskog voća koje obezbeđuje javno preduzeće „Pijace i zelenilo“ Grocka. Pored osnovnih sirovina: voća i šećera, ovo preduzeće obezbediće i drva za potpalu kao i ćumir. Opština Grocka je za sve prijavljene ekipe obezbedila mini bubnjare za pečenje koje će učesnici po završetku takmičenja moći da ponesu kući. Članovi ekipa za sobom nose ostalo potrebno oruđe za rad, vedar duh i dobro raspoloženje.

Ovogodišnje nagrede će biti sa svakag člana ekipe:

  1. mesto blenderi i majice;
  2. ručni mikser i majice, a nagrada za
  3. mesto su takođe pored majica 3 štapna miksera.

Takođe sve učesnike ovogodišnjeg sajma očekuju i druge vredne utešne nagrade.

Žiri koji će ove godine biti na „slatkim mukama“ čini će: Đorđe Kostić – predsednik žirija, Dobrila Šaula Mijailović, Marina Anđelić Teofilović , koordinator ispostave Grocka Nacionalne službe za zapošljavanje kao i Duško Živančević, pomoćnik predsednika gradske opštine Grocka za poljoprivredu.

 

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka