Свечано затворене 51. по реду „Грочанске свечаности“

0

Данас су на Дунавском кеју у Гроцкој свечано затворене „51. Грочанске свечаности“.

Традиционално међународна културно-туристичка манифестација која се одржава 51. пут у Гроцкој трајала је 7 дана и окупила је многобројне спортисте и врсне уметнике. Увертира овогодишњих свечаности било је окупљање ликовних уметника на 21. по реду „Ликовној колонији“ у организацији општине Гроцка и Центра за културу Гроцка, као вид подршке ликовном стваралаштву како општине, тако и Републике Србије. Сам почетак овогодишњих Грочанских свечаности прошао је у знаку пољопривреде. Одржано је 32. Саветовање воћара и виноградара, где је представљено 10 научних радова из области који су били најинтересантније за пољопривреднике ових подневља, као и изложба воћа и сајам механизације. Даљи ток фестивала добио је традиционал призвук. Етно изложбом у великој сали Градске општине Гроцка као и Етно базаром представила су нам се Удужења жена Месних заједница општине Гроцка и других општина на теритирији града Београда. На свечаном отварању, у суботу 28.07.2018. године, наступила су културно-уметничка друштва, наши представници традиције,. Такође је одржано такмичење за најбољу ракију кајсијевачу, јер  су грађани општине Гроцка познати по изванредном воћу али и ракији. У недељу 29.07.2018. године након свечаног дефилеа одржана је и изложба староврамских возила у срцу Гроцке, на Грочанској чаршији, у организацији Олтајмер клуба Београда и Градске оптине Гроцка.

Бројна спортска такмичења обележила су ове 51. Грочанске свечаности. Такмичење у малом фудбалу у 3 различите категорије, у „уличном“ баскету, затим такмичење у спортском риболoву за пионире као и за сениоре, турнир у шаху, такмичење у гађању глинених голубова, такмичење под називом „Златна бућка Дунава“ на ком је уловљен капитални примерак сома тежак 34 килограма а дугачак 171 центиметар. Од кулинарских надметања на овим „51. Грочанским свечаностима“ одржано је такмичења у спремању најбољег гулаша и најбоље рибље чорбе,  које траје колико и саме свечаности. Прву награду, чамац дужине 6 метара, за „Златан котлић Дунава“ у спремању рибље чорбе, овај 51. пут освоји су кувари из екипе под називом  „Миле Батајница“.

Почетак недеље је био је резервисан за најмлађе. Дечији дан је обележен на платоу испред зграде Скупштине општине Гроцка у сарадњи са предшколским установама „Лане“. Дан посвећен најмлађим становницима општине Гроцка био је испуњен дечијом грајом, игром и песмом. У уторак је био организован избор за најлепшу Грочанку. Ласкаву титулу „Мис 51. Гочанских свечаности“ понела је млада Моника Милошев из Калуђерице. Први избор за Мис на овим просторима био је давних 70-тих година, под називом „Избор за мис бресквара“. Прошле године манифестација је обновљена, на велико задовољство многобројних суграђана са тенденцијом да постане једна од традиционалних.

Сви гости Гроцке на овим „51. Грочанским свечаностима“ такође су уживали у концертима. Трећег дана манифестације најпре  се представила група извођача који су обележили ´90 године: Иван Гавриловић, Баки Б3, Слађа Делибашић, Игор Тодоровић познатији као Dr Iggy,  групе: Fanky G, Beat Street,  Trik FX  као и Срђан Чолић испред групе Moby Dick. У уторак након дечијег дана своје хитове запевао је Кики Лесандрић са групом Пилоти на летљој сцени испред зграде Градске општине Гроцка.

Илијдан , дан свечаног затварања ових „51. Грочанских свечаности“ ове 2018. године обележили су солисти на хармоници Стефан Ђорђевић из Камендола и Марио Миленковић из Винче. Одржан је концерт наше истакнуте естрадне уметнице Вики Миљковић као и бенда Тропико. Председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић  је затворио „51. Грочанске свечаности“, он је поздрави све присутне госте и њима као и многобројној публици пожео пријатан остатак вечери.

 

 

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка