Svečano otvarena  biblioteka „Ilija Garašanin“ u Grockoj

0

U ponedeljak, 26. februara sa početkom u 11 časova upriličeno je svečano otvaranje biblioteke „Ilija Garašanin“ u Grockoj.

Domaćin skupa bio je gospodin Dragoljub Simonović, predsednik gradske opštine Grocka, a događaj su svojim prisustvom uveličale gospođa Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, kao i gospođa Ivona Jevtić, sekretar Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

U okviru pozdravne reči, predsednik Simonović je naglasio značaj renoviranja biblioteke u reprezentativni prostor kulture u Grockoj, i naveo dalje planove opštine Grocka koji obuhvataju obnovu decenijama zapuštene dvorane Doma kulture.

Direktorka biblioteke gospođa Ninkov je zahvalila opštini Grocka na zalaganju i divnom prostoru koji meštani Grocke od sada imaju na raspolaganju, dok je sekretarka za kulturu gospođa Jevtić naglasila i dosadašnju i buduću podršku Grada i ulaganja u aktivnosti koje idu u susret stanovnicima i razvijanju kulturnih sadržaja i prostora kulture.

Biblioteka Ilija Garašanin u Grockoj nalazi se u okviru zaštićene ambijentalne celine „Gročanska čaršija“ koja je od velikog značaja za Republiku Srbiju. Ovaj važan ambijent kulture je zalaganjem Gradske opštine Grocka i finansijskom podrškom Grada Beograda u potpunosti rekonstruisan tokom 2016. godine. Na predlog Gradske opštine Grocka, rekonstrukcija zaštićene ulice je obuhvatila i obnovu biblioteke „Ilija Garašanin“ u Grockoj, koja je bila u izuzetno lošem stanju. U objekat decenijama nije ulagano, tako da su građevinski radovi bili opsežni.

Javnu biblioteku u Grockoj je sredinom 19. veka osnovao poznati državnik i Gročanin Ilija Garašanin čije ime nosi, zatim je bibliotekom rukovodio Narodni univerzitet Grocke, da bi krajem prošlog veka postala organizaciona jedinica Biblioteke grada Beograda.

Obnovom biblioteke za ovaj prostor je predviđena još jedna važna uloga kulture. Reč je stalnoj muzeološkoj postavci legata profesora dr Aleksandra Kostića. Legat je pune dve decenije bio daleko od očiju javnosti, a uskoro će se nalaziti u ulaznom prostoru biblioteke koji je opremljen rustičnim vitrinama.

Takođe, Biblioteka grada Beograda je tokom 2017. godine bibliotečki prostor opremila novim, modernim mobilijarom.

Ukupan rezultat je savremen i reprezentativan prostor kulture u Grockoj, koji je opštini Grocka itekako potreban.

Biblioteka je nakon svečanog otvaranja dostupna korisnicima, kojima je u okviru biblioteke na raspolaganju i čitaonica.

Prilikom svečanog događaja predstavili su se učenici OMŠ „Nevena Popović“ u Grockoj – Relja Dedić i Vukašin Bećagović kompozicijama za gitaru, sa programom koji spremaju za predstojeće republičko takmičenje.

Svečanosti je prisustvovalo rukovodstvo gradske opštine Grocka, predstavnici obrazovnih i društvenih ustanova i javnih preduzeća, kao i predstavnici biblioteke Beograda: zamenica predsednika opštine Grocka Živadinka Avramović, predsednik SO Grocka Stefan Dilberović, zamenik predsednika SO Grocka Vladimir Trajković, članovi veća GO Grocka Živadin Mitrić, Zoran Markov, Zoran Kostić, direktorka JP za razvoj Ruža Mrkić, direktorka Centra za kulturu Grocka Zorica Atić, direktorka OMŠ „Nevena Popović“ Branka Ivković Petronić, direktor OŠ „Sv. Sava“ u Vrčinu Dobrica Sinđelić, direktorka PU „Lane“ Grocka Vera Milanov, direktorka OŠ „Ivo Lola Ribar“ u Begaljici Dragana Pešić, i mnogi drugi.

 

Tekst napisala : Zorica Atić , dipl. istoričar umetnosti

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka