Rođenje Presvete Bogorodice – Mala Gospojina

0

U  Manastiru Rajinovac u Begaljici, koja je posvećena Rođenju Presvete Bogorodice juče je održana bdenije uoči praznika, a danas i liturgija povodom velikog praznika Srpske Pravoslavne crkve-Male Gospojine.

Manastir Rajinovac posvećen Rođenja Presvete Bogorodice nalazi se na 30 km od Beograda, u naselju Begaljica opštine Grocka. Prvo pisano pominjanje manastira Sv. Rajko datira još iz 16. veka. Manastir Rajinovac je nadaleko čuven po ikoni Bogorodice Rajinovačke, koja pomaže mnogima koji ne mogu da imaju potomtsvo. A Gospod je ovoj Svetinji podario i izvor čudotvorne vode, za koju se veruje da pomaže kod mnogih oboljenja. Manastir je aktivan i u njemu žive monahinje.

Svetu liturgiju služio je vladika Stefan Šarić, starešina Manastira Sveti Sava. Nakon liturgije prošla je litija oko Manastira u kojoj je učestvovao veliki broj vernika.

Predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, predsednik Skupštine opštine Grocka Stefan Dilberović, zamenica predsednika opštine Grocka Živadinka Avramović kao i mnogi drugi saradnici gradske opštine Grocka prisustvovali su sinoćnom bdeniju i današnjoj liturgiji povod praznika Mala Gospojina.

 

 

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka