Polaganje venaca u Ritopeku i Grockoj

0
Minutom ćutanja odana je počast Palim borcima Crvena armije koji su na današnji dan, dali svoje živote za oslobođenje Beograda. Povodom 17. oktobra, Dana oslobođenja Grocke i Ritopeka u Drugom svetskom ratu, danas su na platou ispred Skupštine gradske opštine Grocka i na spomen kosturnici u Ritopeku položeni venci i odana počast borcima.
Spomenik žrtava fašizma koji se nalazi u Ritopeku podigli su građani Ritopeka 1952. godine u znak zahvalnosti Sovjetskim vojnicima koji su u ovom naselju davne 1944. godine borili za oslobođenje Beograda pritiv trupa fašističe Nemačke. U ovoj bitci je poginulo 245 sovjetskih vojnika i više desetina meštana koji su zajedno sahranjeni na ovom mestu.
Vence na spomenik Palim borcima u Ritopeku su položili prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije Sergej Kosarev, druga sekretarka Ukrajinske Ambasade Antonina Kožuhar, rukovodstvo gradske opštine Grocka, kao i obronici, drugi borci, direktori preduzeća kao i predstavnici Udrženja „Zavičaj“ iz Kaluđerice. Deca iz OŠ „Nikola Tesla“ iz Vinče recitovalu su pesme Alekse Šantića. Zamenica predsednika opštine Grocka Živadinka Avramović se zahvalila svim prisutinama, jer se na ovaj način neguje tradiciju naših predaka što je još jedan dokaz da žrtve boraca, naših sugrađana, nisu bile uzaludne.
Vence ispred gradske opštine Grocka položili su zamenica predsednika opštine Živadinka Avramović, predstavnici SUBNOR-a Grocke, grada Beograda i drugih gradskih opština. Nakon toga je u velikoj sali gradske opštine Grocka organizovan prijem za članove SUBNOR-a i potomaka boraca.
 
Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka