Полагање венаца у Ритопеку и Гроцкој

0
Минутом ћутања одана је почаст Палим борцима Црвена армије који су на данашњи дан, дали своје животе за ослобођење Београда. Поводом 17. октобра, Дана ослобођења Гроцке и Ритопека у Другом светском рату, данас су на платоу испред Скупштине градске општине Гроцка и на спомен костурници у Ритопеку положени венци и одана почаст борцима.
Споменик жртава фашизма који се налази у Ритопеку подигли су грађани Ритопека 1952. године у знак захвалности Совјетским војницима који су у овом насељу давне 1944. године борили за ослобођење Београда притив трупа фашистиче Немачке. У овој битци је погинуло 245 совјетских војника и више десетина мештана који су заједно сахрањени на овом месту.
Венце на споменик Палим борцима у Ритопеку су положили први секретар Амбасаде Руске Федерације Сергеј Косарев, друга секретарка Украјинске Амбасаде Антонина Кожухар, руководство градске општине Гроцка, као и оброници, други борци, директори предузећа као и представници Удржења „Завичај“ из Калуђерице. Деца из ОШ „Никола Тесла“ из Винче рецитовалу су песме Алексе Шантића. Заменица председника општине Гроцка Живадинка Аврамовић се захвалила свим присутинама, јер се на овај начин негује традицију наших предака што је још један доказ да жртве бораца, наших суграђана, нису биле узалудне.
Венце испред градске општине Гроцка положили су заменица председника општине Живадинка Аврамовић, представници СУБНОР-а Гроцке, града Београда и других градских општина. Након тога је у великој сали градске општине Гроцка организован пријем за чланове СУБНОР-а и потомака бораца.
 
Share.

Leave A Reply

© 2017 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка