Otvorene 53. „Gročanske svečanosti“

0

Manifestacija sa višedecenijskom tradicijom od višestrukog je značaja i može se pohvaliti time da je svojevrsna svetkovina koja u nekoliko dana okuplja znamenite ljude, umetnike, kulturne pregaoce i poslenike, uspešne privredne, turističke i sportske radnike, doprinoseći na taj način razvoju naše i svih opština sa kojima Grocka sarađuje.

Istovremeno, to je naš dug prema svima onima koji su svesrdna podrška radu i afirmaciji gradske opštine. Današnju svečanost zvanično je otvorio predsednik opštine Grocka, Dragan Pantelić:

„Poštovani gosti, saradnici, sugrađani, dragi učesnici. Velika mi je čast da Vam se u svoje ime obratim i da Vas u ime Gradske opštine Grocka sve pozdravim i poželim lep provod u narednih nekoliko dana. Ova manifestacija živi dugo jer poseduje kvalitet, sadržaj i veliku energiju sa kojom Grocka ove svečanosti obeležava decenijama i uvek imamo da ponudimo neki dodatni sadržaj. Program je raznovrstan i bogat manifestacijama za sve uzraste, siguran sam da će te uživati. Dobro došli na 53.“ Gročanske svečanosti.“ Uživajte!“

Folklorno stvaralaštvo je jedan od najkreativnijih vidova umetnosti, ono sadrži svojevrsan pogled na svet, duboku iskrenost i jednostavnost koja je najviši nivo svakog oblika umetničkog iskaza. Posebno je zanimljivo dečije folklorno stvaralaštvo, njihov odnos prema koreografiji, tumačenje i oblikovanje koraka.

  1. „Gročanske svečanosti“ koje su večeras bile u znaku folklorne umetnosti, počele su svečanim defileom učesnika centralnom gročanskom ulicom, čuvenom „Gročanskom čaršijom“ do pozornice ispred Skupštine opštine Grocka, a tokom trajanja manifestacije videli smo koreografije raznih krajeva naše zemlje u izvođenju Kulturno-umetničkih društava sa teritorije naše opštine. Oni su svojevrsni čuvari tradicije, običaja, izvornosti i neiscrpno nadahnuće svima nama godinama unazad.

Tokom dvosatnog kulturno-umetničkog programa, tradicionalno se dešavao i izbor za ovogodišnju najbolju rakiju kajsijevaču. Ako ste mislisli da je jednostavno napraviti dobru rakiju od voća, znajte da nije. U Srbiji se samo jedan deo velike količine voćne kulture preradi i od njega proizvodi rakija. Danas se kajsijevača smatra delikatesom, a ovogodišnji žiri u sastavu Prof. dr Boban Đorđević, profesor Poljoprivrednog fakulteta, Živorad Karaklajić, ugledni poljoprivredni proizvođač iz Brestovika i Duško Živančević, iz opštinske Kancelarije za poljoprivredu ove godine imali su zadatak da na pravi način i adekvatno ocene uzorke koje je dostavilo 15 proizvođača.
Najbolju ovogodišnju kajsijevaču proizveo je Stevan Nikolić iz Grocke kome je nagradu uručio predsednik opštine, Dragan Pantelić. Drugo mesto pripalo je Milomiru Rajkoviću iz Grocke, kome je nagradu uručila predsednica Skupštine opštine, Dušica Memarović a treće mesto osvojio je Mile Savković iz Begaljice, kome je nagradu uručio zamenik predsednika opštine, Dejan Vlašković.

Fotografije otvaranja ovogodišnje manifestacije možete pogledati OVDE.

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka