Otvoren Muzej Mladenovca nakon 10 godina

0

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, predsednik Opštine Mladenovac Vladan Glišić i direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac svečano su u četvrtak 02.08.2018. godine otvorili rekonstruisani Muzej Mladenovca.

Muzej Mladenovca osnovan je ne tako davne 1982. godine i nalazi u sastavu Muzeja grada Beograda. Pored brojnih zvanica na svečanom otvaranju prisutne su bile zamenica predsednika opštine Grocka Živadinka Avramović, direktorka Centra za kulturu Grocka Zorica Atić, kao i supruga predsednika opštine Grocka, gospođa Simonović. Nakon otvaranja Muzeja savremene umetnosti, kao i Narodnog muzeja u Beogradu otvoren je i muzej u Mladenovcu, čime je pokazano da su svi delovi Beograda jednaki, istakao je Vesić. U obnavljanje Muzeja Mladenovac uloženo je 30 miliona dinara. Zamenik gradonačelnika je takođe najavio za sledeću godinu početak rekonstrukcije zgrada stare Vojne akademije na uglu Resavske i Nemanjine ulice koja će biti pretvorena u Muzej grada Beograda koji će po kvadraturi biti veća od Narodnog muzeja.

Povodom otvaranja Muzeja Mladenovca, priređena je izložba „Ćilim” koju čini 25 reprezentativnih primeraka ćilima iz zbirke Muzeja Mladenovca i osam pozajmljenih iz privatnih kolekcija. Raskošni ćilimi, različiti po stilu, funkciji i tehničkim karakteristikama, izrađivani su od kraja 19. do sedeamdesetih godina 20.veka.

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka