Нови кораци ка обнови вредних културних добара

0

Председник општине Гроцка Драган Пантелић одржао је радни састанак са директорком Завода за заштиту споменика културе, Оливером Вучковић са сарадницима – помоћницом Марином Пантелић и руководиоцем Сашом Михајлов. Састанку је присуствовала и директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић.

Тема састанка у општини Гроцка били су непосредни и оперативни кораци ка реализацији пројеката обнове вредних културних добара, и то Касно римске гробнице у Брестовику, културног добра из доба антике од великог значаја за нашу земљу, као и Влајковићеве куће у Гроцкој, културног добра из области народног градитељства.

Према речима директорке градског Завода, протеклих година је Гроцка препозната као вредна културна и туристичка дестинација, а реализацијом планираног би се учинио важан корак ка очувању и културно-туристичкој промоцији вредне културне баштине, значајне не само за локалну средину већ и шире.

Председник ГО Гроцка је показао велико разумевање и сагледао све аспекте планираних радова, те је овим поводом радна делегација изашла на терен и посетила Касно римску гробницу у  Брестовику, где је у плану санација и обнова споменика културе, затим обнова и конзервација  фреско-сликарства, и потом уређење прилазног простора.

Након обиласка, председник Општине је упутио смернице и изразио пуну подршку даљим корацима и фазама рада на припреми терена, у којима је кључни и непосредни партнер општина Гроцка, а без којих реализација обнове и ревитализације ове драгоцене културне баштине није могућа.

Пројекти и планови санације и обнове су у претходном периоду спроведени од стране стручних служби Завода за заштиту споменика културе града Београда и Археолошког института, где је у име општине Гроцка, свога оснивача, Центар за културу Гроцка координирао комуникацију и пружао подршку стручним тимовима.

*Касно римска гробница у Брестовику, културно добро од великог значаја за РС

Сем по живописним пејзажима под воћњацима и виноградима, Брестовик је чувен по Касно-римској гробници из III века, једном од најдрагоценијих споменика у Србији из античког периода, очуваној у тој мери да у њу може да се уђе. Налази се непосредно испод хришћанског гробља. И дан-данас се у њој могу видети фреске, а приликом ископавања 1895. године су пронађене камене скулптуре и три зидане гробне конструкције. Припадала је властелинској римској породици која је у III веку на терену Брестовика имала имање са вилом рустиком. Гробница се повезује и са именима великохришћанских мученика, према веровању да су у њој сахрањене мошти светитеља Ермила и Статоника. Касно-римска гробница има статус културног добра од великог значаја за Републику Србију.

* Споменик културе Влајковићева кућа

Један од репрезентативних примера народног градитељства града Београда, објекат је подигнут почетком 19. века као пространа варошка кућа са доксатом за капетана Грочанске нахије Димитрија Голубовића. Својим архитектонским и етнографским обележјима, припада групи грочанских варошких кућа које представљају највећи домет грађевинске, стамбене и ликовне културе у нашој народној архитектури. Зидана је традиционалним материјалима, у бондручној конструкцији са испуном од чатме и покривена ћерамидним кровом, располаже са више просторија, карактеристичним доксатом и пространом окућницом, а од 1966. године има статус културног добра Републике Србије.


Фотографије можете погледати ОВДЕ.

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка