„Неолитска кухиња“ и винчанска култура у Гроцкој

0

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“ у понедељак 2. октобра са почетком у 18 сати у скупштинској сали општине Гроцка биће одржана трибина посвећена винчанској култури и представљена изложба „Неолитска кухиња“. Трибински програм посвећен винчанској култури у оквиру теме „Културно наслеђе и природа” организују Градска општина Гроцка и Центар за културу ове општине, а предавач и аутор изложбе је археолог Драган Јанковић, кустос Музеја града Београда на Археолошком налазишту „Бело брдо“ у Винчи.

Археолог Драган Јанковић упознаће посетиоце трибине са неолитским начином живота и настанком винчанске културе, прве европске цивилизације чије је седиште било у данашњој Винчи. Предавање праћено видео-пројекцијама, фото-материјалом и изложбом има за циљ упознавање јавности са вредном културном баштином на територији општине Гроцка, која својим значајем далеко превазилази локални карактер.

Археолошки локалитет „Бело брдо“ своје име је добио по светлој боји лесне терасе на којој се налази, на самој десној обали Дунава. Винча је један од најзначајнијих неолитских локалитета, а пронађени остаци не представљају само највећу праисторијску насеобину у Србији, већ и прву европску цивилизацију која је трајала преко хиљаду година. Сваки од наталожених праслојева садржи праве ризнице најразноврснијих предмета: оруђе од камена и кости, посуђе и предмете свакодневне намене, велики број чувених винчанских антропоморфних и зооморфних фигурина упечатљиве стилизације, накит и безброј других налаза.

Улаз је слободан, добро дошли!

Share.

Leave A Reply

© 2017 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка