„Неолитска кухиња“ и винчанска култура у Гроцкој

0

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“ у скупштинској сали општине Гроцка представљена је изложба „Неолитска кухиња“ и пратећа трибина посвећена винчанској култури. Догађај су уприличили Градска општина Гроцка и Центар за културу ове општине у сарадњи са аутором изложбе и предавачем археологом Драганом Јанковићем, који је кустос Музеја града Београда на Aрхеолошком налазишту „Бело брдо“ у Винчи.
Предавању су присуствовали заменица председника градске општине Гроцка Живадинка Аврамовић, члан већа Зоран Марков, одборници у Скупштини општине Гроцка Весна Дамњановић и Раде Иветић, директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић и председник Привременог савета Месне заједнице Врчин Радивоје Аврамовић.

Винча је један од најзначајнијих неолитских локалитета који представља не само највећу праисторијску насеобину у Србији, већ и прву европску цивилизацију која је трајала две хиљаде година. Посетиоци су се упознали са неолитским начином живота и настанком винчанске културе, а предавање праћено видео-пројекцијама и изложбом, уз надахнуту причу Драгана Јанковића, приближило је присутнима вредну културну баштину која својим значајем далеко превазилази локални карактер.

Share.

Leave A Reply

© 2017 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка