NAJPOZNATIJA SRPSKA ŠPIJUNKA U VRTLOGU RATA u Rančićevoj kući onlajn „Beograd za početnike“

0

 Onlajn divan „Beograd za početnike” u znamenitoj Rančićevoj kući, galeriji i sedištu Centra za kulturu Grocka, nastavio se intrigantnom istorijskom epizodom „Najpoznatija srpska špijunka u vrtlogu rata” o Veri Pešić (1919‒1944), čuvenoj „leskovačkoj lepotici” i svojevrsnoj srpskoj Mata Hari, za koju se smatra da je bila čak petostruki agent. Publika je iz udobnosti svojih fotelja saznala da je Beograd krajem tridesetih godina prošlog veka bio špijunska prestonica najvećih obaveštajnih službi tog vremena. U zamršenom, uzbudljivom, opasnom predratnom svetu, u kome vrvi od živopisnih istorijskih ličnosti koje su radile kao obaveštajci i kontraobevaštajci za najveće svetske sile, izdvaja se i jedna mlada žena – Vera Pešić. Šta je urbana legenda a šta potvrđuju dosijei različitih tajnih službi o najpoznatijoj srpskoj špijunki, kako su se plele opasne mreže geopolitike uoči i u toku Drugog svetskog rata u Beogradu i Srbiji… dočarao je Nedeljko Kovačić, reditelj i scenarista serije „Vera”, čije snimanje uskoro počinje.

Govorila je šest stranih jezika i bila saradnica jugoslovenske obaveštajne službe, ali i vrha nemačke, francuske i engleske, kao i četnika i partizana. Kretala se u najvišim beogradskim krugovima kako bi ušla u tajne krugove agenata, bila redovna gošća prestoničkih balova i zabava, elitnih hotela i restorana… Mreža Verinih saradnika, prijatelja, doušnika i pre svega ljubavnika bila je jako razvijena i složena.

U lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Vera Pešić opstaje među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i trostrukim agendama, sama, bez ideologije, ali odlučna da se bori i preživi.


Galeriju fotografija pogledajte OVDE.
Video zapis pogledajte OVDE. 

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka