Na Vračaru je otkriveno spomen-obeležje Milutinu Milankoviću

0

Nakon svečanog programa i dodele povelja u Skupštini grada, u ponedeljak 26. juna otkriveno je spomen-obeležje velikom srpskom naučniku Milutinu Milankoviću u istoimenom parku na Vračaru, između Bulevara oslobođenja i ulica Pasterove i Tiršove.

Spomen-obeležje otkrili su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, gradski menadžer Goran Vesić i predsednik Udruženja „Milutin Milanković“ Slavko Maksimović uz prisustvo brojnih zvaničnika i posetilaca.

Vukosavljević je naglasio da je danas veliki i lep dan za našu prestonicu. „Ovim su se i grad Beograd i država Srbija i srpski narod na neki način još malo odužili, mada taj dug ostaje veliki i neplaćen, delu ovog velikog čoveka, a spomeničko nasleđe u Beogradu dobilo je jedno vredno delo akademskog vajara Zorana Ivanovića koji je svojim talentom još jednom, ne prvi put, ukrasio našu spomeničku panoramu“, istakao je Vukosavljević.

Vesić je istakao da je spomenik Milutinu Milankoviću samo nastavak prakse koju sprovodi Grad Beograd u poslednjih nekoliko godina, a to je da se neguje kultura sećanja i da ljudi koji su važni za našu istoriju, kulturu, umetnost i nauku dobiju svoje spomenike i obeležja kako bi bili primer za buduće generacije.

Maksimović se zahvalio Gradu Beogradu i rekao da se otkrivanjem spomen-obeležja Milutinu Milankoviću srpski narod odužio za sve ono što je Milanković uradio i čime je srpsku nauku uveo u svetsku nauku.

Događaju su prisustvovali Zoran Markov, član veća za kulturu opštine Grocka, i Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu Grocka.
Podsetićemo da je skulptura čuvenog naučnika Milutina Milankovića rad akademskog vajara Zorana Ivanovića, prof. na Fakulttetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, koji takođe vaja i skulpturu Gročanske za zaštićenu ambijentalnu celinu „Gročanska čaršija“. Oba spomenika izliva u bronzi čuvena umetnička livnica „Jeremić“, sa tradicijom dugom preko 90 godina.

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka