Male priče o kulturnim dobrima Grocke dostupne na internetu

0

U susret sugrađanima koji ostaju u svojim domovima, Centar za kulturu Grocka je, po ugledu na nadležnu ustanovu zaštite, pripremio onlajn program „Male priče o kulturnim dobrima Grocke“.

Ponedeljkom, sredom i petkom, Centar za kulturu će objavljivati kratke priče o kulturnim dobrima opštine Grocka, i njenim znamenitim ličnostima, kao vid edukativne digitalne razonode ali i dopune znanja o kulturnom blagu okruženja u kome živimo.

Vekovima unazad čuveni vinogradarski kraj pored Dunava, osobena varoš na domak Beograda i Smedereva, Grocka je danas beogradska opština, koja se ističe značajem i karakteristikama ansambla svojih kulturnih dobara.

Posetioci društvenih mreža i korisnici digitalnih sadržaja će se u narednom periodu, kroz istorijske fotografije, 3D snimke i zanimljive tekstove, upoznati sa Rančićevom kućom, Kasno-rimskom grobnicom, Gročanskom čaršijom, manastirom Rajinovac… i ličnostima značajnim za Gocku i čitavu Srbiju poput državnika Ilije Garašanina, ginekologa i rodonačelnika trešnjarstva dr Jovana Jovanovića, seksologa i naučnika prof. dr Aleksandra Kostića. Program je dostupan na sajtu Centra za kulturu Grocka (www.kulturagrocka.rs) i Fejsbuk stranici.

Plodnoj zemlji Grocke, blagoj klimi i blizini moćne reke nisu odolele mnoge zajednice hiljadama godina unazad. Kao svedočanstvo svog boravka, za sobom su ostavile brojne tragove – danas zaštićena kulturno-istorijska dobra, arheološka nalazišta i lokalitete, od značaja ne samo za prestoncu i Srbiju, već i daleko šire.

„Male priče o kulturnim dobrima Grocke“ počinju u petak 27. marta sa pričom o Rančićevoj kući, lepotici narodnog neimarstva nastaloj krajem 18. veka, kulturnom dobru od velikog značaja za našu zemlju, i ujedno – sedištu Centra za kulturu Grocka.

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka