Легат др Александра Костића ускоро поново доступан јавности

0

Одмах с почетка нове 2018. године, општина Гроцка у сарадњи са Центром за културу Гроцка наставља припреме за сталну изложбену поставку у Гроцкој – легата проф. др Александра Костића, која је један од битних културних задатака за текућу годину.

Залагањем ГО Гроцка, библиотека „Илија Гарашанин“ у Гроцкој је током 2016. године обухваћена планом реконструкције „Грочанске чаршије“, заштићене амбијенталне целине у којој се налази, а поред своје редовне намене, у оквиру плана развоја простора културе и културно-туристичких делатности Гроцке, излагаће легат др Александра Костића – чувену завичајну збирку Гроцке из некадашњег Завичајног музеја у Ранчићевој кући.
Да би се легат изложио, потребно је обавити читав низ музеолошких корака, од којих је један од основних попис и увид у стање налаза и предмета из легата.

Стручни део пописне комисије чине археолози и кустоси Музеја града Београда др Милош Спасић, Драгана Стојић, и археолог Раде Милић из Центра за урбани развој.

Данас је заменица председника општине Гроцка посетила Центар за културу, где су их дочекали директорка установе и стручна комисија, и где је било речи о излагању збирке и другим корацима на културном позиционирању богате баштине Градске општине Гроцка на нивоу града Београда и шире.

Share.

Leave A Reply

© 2017 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка