Izložba studenata Odseka primenjeno vajarstvo FPU u Beogradu

0

Izložba studenata Odseka primenjeno vajarstvo FPU u Beogradu biće otvorena u utorak, 16. aprila od 19 časova u Rančićevoj kući – galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka. Postavka obuhvata izbor studentskih radova u selekciji profesora, nastalih u okviru nastave i izvedenih u različitim materijalima i tehnikama, koji pružaju uvid u raznovrsnost umetničkih ideja i vajarske prakse.

 

Izložba je priređena u saradnji sa Odsekom primenjeno vajarstvo Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu na čelu sa šefom odseka Goranom Čpajkom, redovnim profesorom, u okviru manifestacije „Dani Beograda“.Organizator događaja je Centar za kulturu Grocka, a koordinator je Vukašin Milović, docent Odseka primenjeno vajarstvo FPU. Izložba traje do 08. maja 2019. godine.

Prilikom otvaranja događaja nastupiće učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke.

– Na izložbi su  prikazane skulpture studenata različitih generacija sa raznih nivoa studija na studijskom programu Primenjeno vajarstvo. Izabrani radovi pružaju uvid u raznovrsnost ideja o umetnosti i vajarskoj praksi, u dragocenu različitost u idejnom pristupu, osmišljavanju i realizovanju skulptura. Teme i motivi koji se mogu uočiti problematizuju pojedinačne odnose studenata-autora prema fenomenu oblika i prostora, kao i prema stvarnosti koja izvire iz njih i  koja ih okružuje.

Radovi prikazani na ovoj izložbi su nastali tehnikom neposrednog izvođenja u materijalu kao i postupkom rada u glini, odliveni u gipsu, kasnije i u metalu. Pristup idejnom rešenju i realizaciji u materijalu kreće se od klasičnog – figurativnog vajarstva do apstrahovane forme. Skulpture su urađene u klasičnim materijalima – kamenu, drvetu, metalu, terakoti, u savremenim materijalima – staklo, poliester, mediapan i dr. kao i kombinovanjem različitih materijala.

Iako su ovo radovi nastali u okviru nastave na fakultetu, očigledna je vajarska veština  i autentičan umetnički izraz studenata ponaosob. Slobodno i neočekivano poigravanje likovnim elementima u predstavljenim skulpturama pokazuje postavljeni zahtev ka celovitom, visoko kvalitetnom, estetski određenom artefaktu, navodi Julijana Protić, docent Odseka primenjeno vajarstvo FPU Univerziteta u Beogradu.

Studije na Odseku primenjeno vajarstvo FPU u Beogradu realizuju se u tri oblasti, čiji nastavni proces obuhvata idejna rešenja, projektnu dokumentaciju, realizaciju radova u materijalu i dr:

– skulptura u prostoru i arhitekturi (skulptura koja koncepcijski i oblikovno čini integralni deo arhitekture, urbanih i slobodnih prostora);

– memorijalna skulptura (skulptura memorijalnog obeležavanja istorijskih zbivanja i ličnosti – od najjednostavnijih skulptorskih oblika do složenijih spomeničkih i prostornih zahvata u ovoj oblasti), i

– sitna plastika i medaljerstvo (oblikovanje medalja, plaketa, novca, nakita, suvenira i drugih upotrebnih predmeta).

Ulaz je slobodan. Dobro došli!

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka