Изложба радова са 20. Ликовне колоније Градске општине Гроцка гостује у Смедереву

0

Свечано отварање изложбе радова насталих на јубиларној 20. Ликовној колонији Градске општине Гроцка биће одржано 19. јуна у 19.30. часова у галерији Центра за културу Смедерево. Изложба траје до 29. јуна 2018. године.

– Јубиларна 20. Ликовна колонија општине Гроцка је током јула 2017. године угостила групу од четрнаест уметника из Србије, различитих генерација и уметничких сензибилитета. Имајући у виду да свега две градске општине негују ову врсту уметничког окупљања, и да је кроз ову ликовну манифестацију до сада прошло више од две стотине уметника, она данас спада у културне манифестације од значаја за град Београд. Јубиларна колонија општине Гроцка била је и у знаку сарадње са Центрима за културу Горњег Милановца и Смедерева.

Четрнаест уметника, међу којима су ликовни и примењени ствараоци, сликари, вајари, примењени графичари, графичари и наставници ликовне културе, оставили су општини Гроцка свежину и богатство својих утисака. Одлика дела насталих на 20. ликовној колонији јесте слобода уметничког израза   ликовних и визуелних уметника, будући да је конципирана у духу потпуне отворености према различитим уметничким оријентацијама и исказима. Овогодишња поставка се састоји од више десетина радова различитих формата и техника попут уља, акрила, цртежа, графике и друго, који приказују савремену разноврсност ликовних приступа и уметничких праваца карактеристичних за подстмодерну. Свежина и ликовност радова је успешан резултат „дијалога“ између уметника, атмосфере током уметничке смотре и окружења у коме су настајала – летње Гроцке крај Дунава као инспиритивног подстицаја из видљивог.

Општина Гроцка, чије је седиште истоимена стара варош из 16. века, негује и чува бројне занимљивости и лепоте.  Од прадавних времена, повољан положај и природна блага територију Гроцке учинили су незаобилазном станицом на путевима који су спајали људе из различитих деловa света, а путници, војске и народи су остављали за собом бројна сведочанства који данас представљају вредну локалну, регионалну и светску културну баштину. Гроцка је данас једна од 17 београдских општина, због изванредних природних лепота крај реке и воћарства позната као „зелена“ и „воћна“ Гроцка.

Општина је своја природна и споменичка блага сачувала и задржала, при чему су лепота и богатства локалне средине 1967. године била подстицај да се оснује летња манифестација „Грочанске свечаности“ која ће приказати све потенцијале, снаге и могућности овога. Ликовна колонија општине Гроцка је од 1997. године традиционална уметничка смотра у оквиру манифестације.

Гости општине Гроцка и учесници овогодишње уметничке колоније организоване у сарадњи са Саветом ликовне колоније и Центром за културу Гроцка су следећи ликовни и примењени уметници:

– Весна Цветић, дипл.сликар, Горњи Милановац

– Милан Ранковић, дипл. индустријски дизајнер, Смедерево

– Немања Арсић, дипл. сликар, Смедерево

– др Предраг Лојаница, дипл. сликар, Београд

– Зоран Ерић, дипл. наставник ликовне културе, Лазаревац

– Ивана Блечић Стефановић, дипл. сликар-рестауратор, Гроцка-Брестовик

– мр Весна Џакић, дипл. сликар, Београд

– Мика Ловре, дипл. примењени уметник, Гроцка-Калуђерица

– Слађана Павловић, дипл. сликар, Београд

– Милица Матовић, дипл. сликар, Београд

– Предраг Милошевић, дипл. примењени дизајнер, Гроцка

– Невена Марковић, дипл. графичар, Гроцка-Врчин

– Јелена Пешић, дипл. сликар, Гроцка-Врчин

– мр Љубинка Буба Ђурђевић, дипл. примењени уметник, Гроцка-Брестовик

Добро дошли!

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка