Izložba radova sa 20. Likovne kolonije Gradske opštine Grocka gostuje u Smederevu

0

Svečano otvaranje izložbe radova nastalih na jubilarnoj 20. Likovnoj koloniji Gradske opštine Grocka biće održano 19. juna u 19.30. časova u galeriji Centra za kulturu Smederevo. Izložba traje do 29. juna 2018. godine.

– Jubilarna 20. Likovna kolonija opštine Grocka je tokom jula 2017. godine ugostila grupu od četrnaest umetnika iz Srbije, različitih generacija i umetničkih senzibiliteta. Imajući u vidu da svega dve gradske opštine neguju ovu vrstu umetničkog okupljanja, i da je kroz ovu likovnu manifestaciju do sada prošlo više od dve stotine umetnika, ona danas spada u kulturne manifestacije od značaja za grad Beograd. Jubilarna kolonija opštine Grocka bila je i u znaku saradnje sa Centrima za kulturu Gornjeg Milanovca i Smedereva.

Četrnaest umetnika, među kojima su likovni i primenjeni stvaraoci, slikari, vajari, primenjeni grafičari, grafičari i nastavnici likovne kulture, ostavili su opštini Grocka svežinu i bogatstvo svojih utisaka. Odlika dela nastalih na 20. likovnoj koloniji jeste sloboda umetničkog izraza   likovnih i vizuelnih umetnika, budući da je koncipirana u duhu potpune otvorenosti prema različitim umetničkim orijentacijama i iskazima. Ovogodišnja postavka se sastoji od više desetina radova različitih formata i tehnika poput ulja, akrila, crteža, grafike i drugo, koji prikazuju savremenu raznovrsnost likovnih pristupa i umetničkih pravaca karakterističnih za podstmodernu. Svežina i likovnost radova je uspešan rezultat „dijaloga“ između umetnika, atmosfere tokom umetničke smotre i okruženja u kome su nastajala – letnje Grocke kraj Dunava kao inspiritivnog podsticaja iz vidljivog.

Opština Grocka, čije je sedište istoimena stara varoš iz 16. veka, neguje i čuva brojne zanimljivosti i lepote.  Od pradavnih vremena, povoljan položaj i prirodna blaga teritoriju Grocke učinili su nezaobilaznom stanicom na putevima koji su spajali ljude iz različitih delova sveta, a putnici, vojske i narodi su ostavljali za sobom brojna svedočanstva koji danas predstavljaju vrednu lokalnu, regionalnu i svetsku kulturnu baštinu. Grocka je danas jedna od 17 beogradskih opština, zbog izvanrednih prirodnih lepota kraj reke i voćarstva poznata kao „zelena“ i „voćna“ Grocka.

Opština je svoja prirodna i spomenička blaga sačuvala i zadržala, pri čemu su lepota i bogatstva lokalne sredine 1967. godine bila podsticaj da se osnuje letnja manifestacija „Gročanske svečanosti“ koja će prikazati sve potencijale, snage i mogućnosti ovoga. Likovna kolonija opštine Grocka je od 1997. godine tradicionalna umetnička smotra u okviru manifestacije.

Gosti opštine Grocka i učesnici ovogodišnje umetničke kolonije organizovane u saradnji sa Savetom likovne kolonije i Centrom za kulturu Grocka su sledeći likovni i primenjeni umetnici:

– Vesna Cvetić, dipl.slikar, Gornji Milanovac

– Milan Ranković, dipl. industrijski dizajner, Smederevo

– Nemanja Arsić, dipl. slikar, Smederevo

– dr Predrag Lojanica, dipl. slikar, Beograd

– Zoran Erić, dipl. nastavnik likovne kulture, Lazarevac

– Ivana Blečić Stefanović, dipl. slikar-restaurator, Grocka-Brestovik

– mr Vesna Džakić, dipl. slikar, Beograd

– Mika Lovre, dipl. primenjeni umetnik, Grocka-Kaluđerica

– Slađana Pavlović, dipl. slikar, Beograd

– Milica Matović, dipl. slikar, Beograd

– Predrag Milošević, dipl. primenjeni dizajner, Grocka

– Nevena Marković, dipl. grafičar, Grocka-Vrčin

– Jelena Pešić, dipl. slikar, Grocka-Vrčin

– mr Ljubinka Buba Đurđević, dipl. primenjeni umetnik, Grocka-Brestovik

Dobro došli!

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka