„ГРОЧАНКА“ – ПРЕЛЕПИ, НОВИ СИМБОЛ ГРОЦКЕ

0

Скулптура „ГРОЧАНКА“, стасита девојка из народа, у српској народној ношњи и са корпом препуном воћа које успева у грочанском крају, од 26. јула ове године, када ју је свечано отворио Драгољуб Симоновић, председник општине Гроцка, (поводом почетка јубиларних 50. „Грочанских свечаности“), апсолутна је атракција и за мештане који се, без обзира на узраст, усхићено фотографишу крај ње, а исто тако и за туристе који овог лета обилазе лепу грочанску чаршију. „Грочанка“ је напросто таква да мами на загрљај, чедан и леп, нежан и пријатељски. Она је најлепши дар који су челни људи општине Гроцка, предвођени председником општине Драгољубом Симоновићем, а у име свих становника општине, могли да упуте свим путницима намерницима – овде вас чекају добронамерни, гостољубиви људи и воће за које би и богови рекли да је изванредно!

Питали смо Слободана Јеремића, власника Уметничке ливнице „ЈЕРЕМИЋ“ да каже своје утиске о сарадњи током настајања скулптуре „ГРОЧАНКА“.

– Веома смо задовољни сарадњом са општином Гроцка и са идејним решењем академског вајара Зорана Ивановића, али смо нарочито задовољни са свим договорима и сарадњом са Драгољубом Симоновићем, који се веома труди да популаризује све оно што је лепо и добро у Гроцкој. Посебно смо се сви потрудили да се постигне та очита животност скулптуре, каже Слободан Јеремић, подсећајући да је Уметничка ливница, коју је пре 90 година основао његов прадеда Миодраг Јеремић, урадила више од 150 монументалних споменика, десет хиљада биста и полуфигура и на десетине хиљада уметничких рељефа. Измедју осталог, печат Уметничке ливнице „Јеремић“ носе и чувени коњи постављени испред Скупштине Србије давне 1938. године.

Share.

Leave A Reply

© 2017 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка