Дечији дан и смотра фолклора дечијих ансамбала

0

Пети дан јубиларних, 50. по реду „Грочанских свечаности“ општине Гроцка које су почеле 26. јула и трају до 2. августа посвећен је најмлађима.

Дечји дан је у касним поподневним часовима започео променадом под маскама деце из Предшколске установе „Лане“ у Гроцкој, да би се наставио програмима на „Грочанској чаршији“ који су укључили карневалску представу вртића са јасним еколошким порукама, полигон за најмлађе уз учешће извиђача, атрактивно јахање коња у организацији Коњичког клуба „Урбан каубој“ из Гроцке, као и мјузикл „Лабудово језеро“.

У знак захвалности предшколска установа „Лане“ уручила је председнику општине Драгољубу Симоновићу поколон, а затим се председник Симоновић обратио присутнима и захвалио малишанима на учешћу у оквиру јубиларних Грочанских свечаности.

У складу са богатим културним наслеђем места које постоји још од 16. века, након забавних садржаја је у вечерњим сатима пред бројном публиком на летњој сцени одржана смотра фолклора дечјих ансамбала Културно-уметничких друштава са територије општине Гроцка. Ова београдска општина бележи традицију дужу од једног века неговања нематеријалне културне баштине у оквиру Културно-уметничких друштава, чији фолклорни ансамбли изводе изворне и стилизоване народне игре, песме и обичаје из свих крајева Србије. Најмлађи ансамбли одиграли су кореографије из околине Лесковца, Пирота, Ужица, Шумадије, из Срема, Западне Србије, Понишавља…

Представили су се КУД-ови „Србија 011“ из Заклопаче, „Болеч“ из Болеча, „Винча“ из Винче, „Окарина“ из Умчара, „Шумадинац“ из Калуђерице, „Саша Тодоровић“ из Лештана и „Стеван Штрбац“ из Врчина, који окупљају и тренирају велики број деце ове многољудне општине крај Дунава.

У оквиру програма своје умеће представили су и млади виртуози на хармоници овенчани наградама на фестивалима и међународним такмичењима – Михаило Савковић из Бегаљице извео је „Дорћолка коло“, а Лука Репановић из Лештана нумеру „Медено коло“.

Share.

Leave A Reply

© 2017 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка