„Dani evropske baštine – Živo nasleđe“ KUSTOSKO VOĐENjE „TOPLINA VAROŠKOG DOMA“ Rančićeva kuća, Legat dr Aleksandra Kostića i Gročanska čaršija Domaćice: Zorica Atić – Centar za kulturu Grocka i Smiljana Popov – „Beograd za početnike“ Rančićeva kuća / 7. oktobar u 13h / ulaz slobodan

0

 

Dobro došli u Rančićevu kuću i Grocku, u subotu 7. oktobra od 13 časova, na kustosko vođenje „Toplina varoškog doma“ – sa vašim omiljenim domaćičkim tandemom, kustoskinjom Zoricom Atić, direktorkom Centra za kulturu Grocka, i gošćom Smiljanom Popov, novinarkom i urednicom naučno–popularnog serijala „Beograd za početnike“.

Uz obilje istorijskih detalja i zanimljivosti, promenada kulturnim dobrima Grocke obuhvatiće čuvenu Rančićevu kuću, Legat dr Aleksandra Kostića i ambijent Gročanske čaršije.

Jer, sem po živopisnim pejzažima pod voćnjacima i vinogradima, Grocka je jednako čuvena po kulturnim dobrima.

Inspirativna priča o vekovnom trajanju hvata zalet u periodu antike, o čemu svedoče misteriozni arheološki nalazi u bašti Rančićeve kuće – monumentalni kameni blokovi sa nekadašnjih palata, vila rustika, ali i delovi sarkofaga. Sledi srednjevekovni razvoj zanatstva, trgovine i vinogradarstva, i izgradnja reprezentativnih varoških kuća po kojima je Grocka čuvena.

Posetioci će se upoznati sa nesvakidašnjim graditeljstvom po meri čoveka i varoškim načinom života, koje dočaravaju Rančićeva kuća i ambijentalna celina Gročanska čaršija.

Negujući kulturu sećanja, priča je začinjena znamenitim Gročanima poput Ilije Garašanina i dr Aleksandra Kostića, koji su svojim delovanjem omogućili napredak i razvoj ne samo Beograda već čitave Srbije – i ostavili neizbrisiv trag u Grockoj.

Gde i kakav, saznaćemo u subotu 7. oktobra.

*Kustosko vođenje Centar za kulturu Grocka organizuje u okviru manifestacije „Dani evropske baštine – Živo nasleđe“.

 

Ulaz je slobodan. Dobro došli!

Share.

Leave A Reply

© 2024 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka