„Дани европске баштине“: Путовање у антику

0

Трибина посвећена Касноримској гробници и археолошким налазима

на терену општине Гроцка

 

 У оквиру манифестације „Дани европске баштине“ 29. септембра у 18 сати у скупштинској сали ГО Гроцка (Бул. револуције 39, Гроцка) биће одржана трибина посвећена вредним археолошким налазима на територији општине Гроцка и посебно Касноримској гробници у Брестовику, културном добру од великог значаја за РС. Трибински програм у оквиру теме „Културно наслеђе и природа“ организују Градска општина Гроцка и Центар за културу ове општине у сарадњи са урбаним истраживачима Центра за урбани развој Београда, а предавачи су  археолог Раде Милић, антрополог Миодраг Симовић и редитељ Недељко Ковачевић.

Предавање праћено видео пројекцијама и фото-материјалом има за циљ упознавање јавности са вредном културном баштином на територији општине Гроцка, која својим значајем далеко превазилази локални карактер.

Брестовик је насеље југоисточно од вароши Гроцке, у непосредној близини Дунава, а име му је наденуо још кнез МилошОбреновић по некадашњим засадима брестова. Сем по живописним пејзажима под воћњацима и виноградима, Брестовик је чувен по једном од најдрагоценијих очуваних споменика из античког периода, не само на територији Београда већ и у Србији.Касноримска гробница налази се непосредно испод сеоског гробља, а откривена је случајно 1895. године, када је власник имања садећи шљивик наишао на свод и зидове овог здања. Претпоставља се да је гробница припадала богатој римској породици која је имала имање у близини, и представља својеврсну карику у ланцу развоја између позноантичких и ранохришћанских култних грађевина. И данас је доступна посетиоцима.

Share.

Leave A Reply

© 2017 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка