Centar za kulturu Grocka Zoran Krulj – SNOVI MALOG MORNARA „Muzička bašta“ – Koncert ansambla „KLO klo“ Rančićeva kuća, 8. jun od 19h

0

SNOVI MALOG MORNARA Zorana KruljaIzložbu otvara Zorica Atić, istoričarka umetnosti, koja u uvodnoj reči kataloga navodi: – U galeriji vanvremenske Rančićeve kuće, spomeniku kulture s pogledom na plavi Dunav, usidrio se dah  Mediterana, dalekih svetova i kolektivnog detinjstva, oličen u magičnom slikarstvu Zorana Krulja, umetnika koji plavetnilo Jadranskog mora, vedrinu neba, mekoću oblaka i lepotu trenutka na jedinstven način ukršta u pitome prizore građene od asocijacija, citata, snova i simbola… Njegovo slikarstvo fantastične figuracije i magičnog realizma,  varira između likovne poezije i duhovite ali britke kritike savremenog sveta. Otud njegova dela imaju i elemente orvelovski karikaturalnog, gde su mediteranski duh, likovna naracija i pažljivo kreirani magični prizori prepoznatljive odrednice slikarstva i likovnosti Zorana Krulja. Snovi Malog mornara šire radost,  ali u sebi nose zagonetku, začudnost i neizgovoreno pitanje na koje posmatrač sam mora da ponudi odgovor.

 

MUZIČKA BAŠTA: Jubilarni 10 muzički program „Muzička bašta“ ustanove tokom 2023. godine nastavlja sa profilisanim konceptom koji publici donosi žanrovsku raznovrsnost, generacijske i stilske razlike među muzičarima, autorski pristup i multikulturalnost – kao najvažnije odlike programa. U programu učestvuju gosti iz zemlje i regiona, a publici se kao vid muzičke edukacije i popularizacije umetničke muzike, predstavlja muzika različitih žanrova, nedovoljno zastupljena u medijskom i javnom prostoru, sa akcentom na autentičnom, etno i autorskom izrazu.

Ansambl „KLO klo“: Muzička bašta u vanvremenskom i negovanom ambijentu Rančićeve kuće, zaštićenog spomenika kulture, svečano se otvara u četvrtak 8. juna u 20 časova nastupom ansambla KLO klo iz Novog Sada, koji čine šest muzičkih virtuoza : vokal (Vanja Manić-Matić), harmonika (Lazar Novkov), akustična gitara (Predrag Đurić), kontrabas (Ervin Malina), perkusije (Ištvan Čik), saksofon i klarinet (Milan Jančurić). KLO klo od svog nastanka doprinose naročito frankofoniji, deleći svoje veliko muzičko iskustvo u izvođenju. Zaneseni mediteranskim duhom i karipskim mirisom ljubavi, ovaj akustični ansambl se opredelio za izvedbu upravo tamo nastanjenih muzičkih nota i žanrovske raznolikosti.

Rančićeva kuća u Grockoj je spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju, autentični varoški dom s početka 19. veka. Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva beleži više od dva veka trajanja i četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Varoška kuća, u kojoj „stanuje“ Centar za kulturu Grocka, raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i negovanom, prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Ulaz na događaje je slobodan.

Izložba traje do 12. jula.

Dobro došli!

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka