Centar za kulturu Grocka Izložba slika TRI POGLEDA NA CVET Koncert rok sastava E-PLAY u „Muzičkoj bašti“ Rančićeva kuća / 6. oktobar od 18.30h

0

TRI POGLEDA NA CVET

Izložba slika „Tri pogleda na cvet“ u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka predstvalja radove tri umetnice koje je povezala tema prirode, kroz jedno od njenih najlepših stvaralačkih dela. Zastupljenost floralnih motiva u umetničkom radu Anamarije Vartabedijan, Dušanke Vartabedijan i Marion Dedić, prisutna je duži niz godina. Osim teme, nit koja spaja tri autorke je divljenje prema stvaralačkoj snazi i lepoti prirode, čaroliji njenih beskrajnih varijacija oblika, boja i kompozicija. Svaka ponaosob beleži jedinstveni, nepovratni prizor iza kojeg su stvaranje, trajanje, prolaznost i obnavljanje. Vođene ličnim doživljajem i u okvirima svojih umetničkih senzibiliteta odaju slikovni omaž prirodi kroz cvet, opredeljujući se za različite slikarske materijale poput pastela, akvarela ili kombinovanih tehnika. …

ANAMARIJA VARTABEDIJAN (1974) rođena je u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1998. godine, gde je i magistrirala (2001) na slikarskom odseku – smer mozaik. Titulu master dizajner (grafički dizajn) stekla je na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu (2014), dok je Doktorske umetničke studije primenjene umetnosti i dizajna završila 2020. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Priredila je 47 samostalnih izložbi i izlagala na preko stotinu grupnih i osamnaest izložbi porodice Vartabedijan širom zemlje i u inostranstvu. Član je ULUPUDS-a i ULUS-a. Dobitnica je više stručnih priznanja.

DUŠANKA VARTABEDIJAN (1937) je rođena u Beogradu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu Engleski jezik i književnost (1961) i Italijanski jezik (1964). Studije Amerikanistike je završila na Interuniverzitetskom centru za postdiplomske studije u Dubrovniku (1990). U toku diplomskih studija provela je godinu dana u Londonu gde je pohađala tečaj crtanja i slikanja pri Kraljevskoj akademiji za lepe umetnosti, a u Beogradu je bila đak beogradskog slikara Svetolika Lukića. Prva upustva o slikanju dobila je od umetnika Jovana Bijelića. Priredila je devet samostalnih i izlagala na preko trideset grupnih izložbi, kao i na osamnaest izložbi porodice Vartabedijan u periodu (1994-2005), koje su održane u muzejima, galerijama i centrima za kulturu širom Srbije, Crne Gore i Španiji. Bila je član Saveta Likovnog salona Elada – Društva grčko-srpskog prijateljstva od 2010. godine. Organizovala je izložbe u Galeriji Instituta za strane jezike u Beogradu, gde je radila od 1964. do 2002. godine kao profesor engleskog i italijanskog jezika za odrasle.

MARION DEDIĆ (1976) rođena je u SR Nemačkoj. Diplomirala je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Ostvarila je devetnaest samostalnih izložbi i učestvovala na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nekoliko priznanja i nagrada za likovno stvaralaštvo.

Jubilarna H MUZIČKA BAŠTA CENTRA ZA KULTURU GROCKA

E-PLAY je domaći alternativni rok sastav osnovan 1998. godine u Beogradu, osobenog zvuka koji karakterišu drum & bass ritmovi, distorzirani bas i nežne, ambijentalne gitare. Sastav E-Play iza sebe ima više studijskih albuma, podužu listu samostalnih i festivalskih nastupa, kao i učešća u okviru više kompilacija i filmova (muzika iz filma Munje, Lavirint, kompilacija posvećena Milanu Mladenoviću…).

E-PLAY nastupa u okviru jubilarne desete „Muzičke bašte“ Centra za kulturu Grocka i svira u postavi Maja Cvetković (vokal, bas), Goran Ljuboja Trut (bubanj), Nemanja Velimirović (gitara), Mina Knežević (prateći vokal).

***

Rančićeva kuća u Grockoj je spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju, autentični varoški dom s početka 19. veka i beleži više od dva veka trajanja. Građena od materijala sa podneblja bez ijednog eksera, širokih streha, sa drvenim doksatom i krovom od ćeramide, dragocen je primerak očuvanog narodnog neimarstva i varoškog doma Srbije. Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva u kojoj „stanuje“ Centar za kulturu Grocka, raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i negovanom, prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Ulaz na događaje je slobodan.

Dobro došli!

*Jubilarna 10. „Muzička bašta“ realizuje se podrškom Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu i GO Grocka.

Share.

Leave A Reply

© 2024 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka