Svečano zatvorene 48. Gročanske svečanosti

0

Tradicionalnim koncertom narodne muzike na Dunavskom akvateatru zatvorene su ovogodišnje, 48. po redu, Gročanske svečanosti.

Program je počeo već oko 16 časova kada su ribolovci i lovci počeli nadmetanje za titulu najboljeg lovačkog gulaša i riblje čorbe ovogodišnjih „Svečanosti“.  Kotlići su se krčkali sve do 20 časova kada je stručni žiri izgustirao preko 40 gurmanskih tanjira. Najbolji ovogodišnji lovački gulaš skuvala je ekipa „Maks sport“ kojima je nagradu uručio član Opštinskog veća, Zoran Markov. Drugo mesto pripalo je ekipi „Živanović i sinovi“ iz Zemuna, a treće mesto ekipi „Zaklopača“. Najkvalitetnija riblja čorba skuvana u kotliću Radoslava Domošljanina iz Deliblata kojem je nagradu uručio predsednik Gradske opštine Grocka, Stefan Dilberović. Drugo mesto zaslužio je „Samostalni sindikat GSP-a a treće mesto Miroslav Lazarević iz Grocke.

Nakon gurmanske večeri, usledio je koncertni deo svečanog programa pod vođstvom Žike Nikolića koji se prvo zahvalio sponzorima i partnerima ovogodišnjih „Svečanosti“, kao i generalnom sponzoru manifestacije, firmi PDM Agrofriut iz Pudaraca. Pozdravio je specijalne goste večeri; predsednika Skupštine opštine Surčin, Stevana Šušu, zamenika predsednika opštine Obrenovac, Mirka Vraneševića, gradskog odbornika, Slavišu Mićanovića, direktora klinike za plastičnu hirurgiju Đoković, Aleksandra Đokovića, direktorku visoke škole PEP, Dragicu Jovančević i glumicu, Anu Maljević a zatim pozvao predsednika opštine Grocka, Stefana Dilberovića da se obrati publici.

  • Zahvaljujem se svim preduzećima koja su doprinela da se održi ova manifestacija. Potrudićemo se da sledeće godine bude još bolje, iako je naša manifestacija već sada zasigurno najmasovnija u Beogradu – rekao je predsednik Dilberović

Pred oko 6 000 posetioca prvi su nastupili mladi harmonikaši. Pred publiku je prvi izašao Mario Milenković iz Vinče koji je odsvirao četiri numere; „Lepo je biti čobanica“, „Biserka kolo“, Moravac kolo“ i  Umetničko kolo“ a zatim je Aleksandar Stojković Slatkiš iz Zaklopače nastupio sa numerama: „Kemiševo kolo“, „Orijent ekspres“ i „Ševa“. Publici se potom predstavio i Luka Repanović iz Leštana sa numerama: „Svilen konac“,“Medeno kolo“ i „ Prstolomka“. Mladim virtuozima na harmonici je aplaudirao i legenda srpske harmonike, Miroljub Aranđelović, Kemiš odavši im svojevrsno priznanje.

Nakoh nastupa mladih harmonikaša, gročansku publiku na noge je podigla Zvezda granda iz Leštana, Biljana Marković u petnaestominutnom nastupu.

Kao uvertira pred koncert legende narodne muzike, Zorice Brunclik pred publikom su nastupili mladi harmonikaši; braća Lazarević iz Grocke u duetu sa Kemišom, kao i Miloš Perić iz Vrčina sa numerama: „Harmoniko moja“, Kosačko kolo“i „Kolubarski vez“.

Oko 21 publika je ovacijama pozdravila izlazak na binu Zorice Brunclik zajedno zapevavši jedan od omiljenih hitova „Kada bi me pitali“. U narednih 120 minuta ređali su se hitovi, „Tamo gde si ti“, „Otkopčano jeleče“, „Dunjo mirisna“, „Košava“ …  Koncert je završen u fenomenalnoj atmosferi uz pesmu „Tamo gde si ti“ koju je Zorica sa brojnim obožavaocima koji su uspleli da se dokopaju bine  zajedno  otpevala.

Na kraju se predsednik Gradske opštine Grocka, Stefan Dilberović zahvalio vernoj publici uz poziv da u još većem broju dođu naredne godine i čestitao šahistkinji Jovani Srdanović iz Grocke na osvojenom Evropskom prvenstvu u ubrzanom šahu do 12 godina.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDE.

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka