Пољопривреда

Грочанско пoдунавље је регија на којој се налази територија општине Гроцка. Oва регија са својом климом геогрaфским положајем сматра се најповољнијом регијом за узгој воћа. Још пре 100 година ту могућност су препознали наши предци и почели да се баве воћарском производњом.

У тој вековно дугој традицији бављења воћарством, у почетку винова лоза била је најзаступљенија воћна врста, јер су осунчане падине поред Дунава биле богом дане за узгој, док су се остале воћне врсте гајиле углавном за сопствену потрошњу, а вишак се продавао на локалним пијацама.

Мењањем трендова и развојем друштва, па самим тим и развојем пољопривреде данас је ситуација таква да је општина Гроцка са својих 15 насеља водећа воћарска општина на територији Републике Србије. По производњи трешње, брескве и кајсије Гроцка се налази на првом месту, по производњи јабуке на трећем, а крушке на петом месту. На основу ових података чињеница је да општина Гроцка поседује јако велики потенцијал у производњи воћа.

Годинама се ништа није предузимало да се пољопривреда као грана привреде модернизује организационо и технолошки. Локална самоуправа је препознала тај потенција и жели активно да се укључи у проблематику која се тиче наших произвођача и воћара у општини Гроцка.

Последње вести