47. Gročanske svečanosti otvorene Etno-danom

0

Prateći programi Gročanskih svečanosti već uveliko traju. Međutim, svečanosti tradicionalno počinju Etno-danom u sklopu koga je etno-bazar, predstavljanje KUD-ova sa teritorije opštine Grocka i takmičenje za najbolju rakiju kajsijevaču. Još od ranog popodneva 30. Avgustagročani i gosti iz okolnih mesta mogli su da uživaju u suvenirima i rukotvorinama naših vrednih udruženja i pojedinaca, ali i da se okrepe ili zaslade sjajnom kulinarskom ponudom udruženja „Žene Begaljice“. Keramika, dekupaž, umetnički radovi i slike, ukrasno bilje, suveniri, nakit, tkanine i odevni predmeti deo su raznovrsne ponude ovogodišnjeg bazara. Učesnike bazara obišlo je i pozdravilo rukovodstvo Gradske opštine Grocka predvođeno Predsednikom, Stefanom Dilberovićem.

Od 19. Časova počeo je defile kulturno-umetničkih društava Gročanskom čaršijom, a prava atrakcija bilo je pojavljivanje Konjičkog kluba „Urban Cowboy“ iz Grocke sa tri kočije i dva jahača kao predhodnicom. Kočije su, na opštu radost, prevozile decu folklornih društava – učesnike smotre folklora. A onda je počelo. Publiku i učesnike pozdravila je Jasmina Mandić, Zamenica predsednika Gradske opštine Grocka i Predsednica organizacionog odbora „Gročanske svečanosti 2014“. Gročanska čaršija postala je tesna za sve koji su želeli da vide naše folklorne grupe i decu: na platou ispred opštine Grocka smenjivali su se KUD-ovi, pevači i etno-grupe.

Predstavili su se „Okarina“, „Vinča“, „Stevan Štrbac“, „Saša Todorović“, „Boleč“, „Dukat“, „Zaklopača“, etno grupa „Lastavice“, i etno-numerama Jovane Sapundžić i Teodora. Kemišal Braders – harmonikaški duo braće Lazarević izveo je splet tradicionalnih srpskih pesama, a kao završnica večeri nastupio je poznati etno-pevač Ljuba Manasijević. Bogat i sadržajan dan nije omela ni kiša koja je u nekoliko navrata pretila. Prve kišne kapi izmamile su uzdahe i poglede uprte u nebo, ali na radost svih prisutnih, molbe su uslišene: kiša je stala i niko zbog vremenskih prilika nije ostao uskraćen za nastup.

Tekst: Zorica Atić

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka