Završene 47. Gročanske svečanosti

0

Takmičenje ribolovaca

U sobutu, 2. avgusta rano ujutro tradicionalnim takmičenjem ribolovaca na talasima Dunava otpočeo je završni dan svečanosti. Seniori su se otisnuli čamcima već oko 6 časova dok su juniori startovali oko 9 sati na Dunavskom keju.

Od 11 takmičara u seniorskoj kategoriji prva tri mesta osvojili su:
Pro mesto Milan Nebrigić ulovivši soma težine 4,4 kilograma, drugo mesto Sava Marinković ulovivši takođe soma od 1,13 kilograma dok je treće mesto zauzeo Jovan Arizanović sa deverikom težine 1,1 kilogram.

Od 17 takmičara u juniorskoj kategoriji prva tri mesta osvojili su:
Prvo mesto Jovan Simić sa ulovom od 13 komada, drugi je bio Nemanja Bećagović sa ulovljenih 11 komada, a Aleksa Živančević sa ulovljenih 10 komada osvoio je treće mesto.

Turnir u odbojci na pesku

U organizaciji Kancelarije za mlade humanitarni turnir u odbojci na pesku startovao je oko 12:30 časova na terenima na Dunavskom keju u Grockoj. Igralo se mešovitim ekipama, 4 na 4. Na turniru je učestvovalo 11 ekipa, 8 sa teritorije naše opštine, dve iz Smedereva i jedna čak iz Kumodraža.
U borbi za treće mesto ekipa „?“ pobedila je „Drim tim“ sa 2:0 u setovima, a u finalu ekipa „Deca cveća“ bila su bolja od „Vagića“ sa rezultatom 2:0 u setovima.

Za najboljeg servera turnira proglašen je Milan Knežević iz ekipe „Vagića“, najbolji igrač je Milan Aleksić iz ekipe „Deca cveća“, dok je za najbolju igračicu izabrana Bojana Kovačoević iz ekipe „Drim tima“ koji su dobili i počesnu titulu za fer plej igru.

Takmičenje u kuvanju riblje čorbe

Najdugovečniji pojedinačni događaj u okviru manifestacije, čuveni Zlatni kotlić Dunava.organizovan je na starom mestu: na Dunavskom keju u Grockoj. Organizator ove tradicionalne kulinarske manifestacije je Gradska opština Grocka u saradnji sa ribolovnim društvom OOSR „Gročica“ Grocka, koji okuplja brojne zaljubljenike u pecanje i reku. Zlatni kotlić tradicionalno, već decenijama, prati poslednji dan Ilindanskog vašara, koji se na dunavskom keju u Grockoj održava krajem jula meseca, sa kulminacijom 2. avgusta, na Svetog Iliju. Takmičenje u kuvanju riblje čorbe počelo je nakon 16 časova i trajalo sve do 20 časova, a ove godine po drugi put održano je i takmičenje u kuvanju lovačkog gulaša.

Pod budnim okom legendarnog Predraga Jankovića Zmaja, predsednika ribolovnog društva OOSR „Gročica“ i Nautičkog kluba „Dunavac“ Grocka, takmičarske ekipe u pripremi riblje čorbe rasporedile su svoje kotliće duž čitavog keja. Uz brojnu publiku i druženje, otpočelo je pripremanje kazana i kuvanje riblje čorbe. Učesnika raspoređenih u preko 10 ekipa bilo je iz svih krajeva Srbije: Kragujevca, Bavaništa, Omoljice, Grocke, Smedereva, Zemuna, Kostolca, sela Petke kod Požarevca… Šefovi kuhinje iz restorana „Kameleon“ Grand Kazina i restorana „Ultimatum“ sa Vračara, predvođeni predsednikom komisije Vukom Đorovićem, imali su pune kašike posla: ukupno 42 učesnika predalo je čorbu za takmičarski deo večeri. Bodovao se izgled, ukus i miris, a kako je naveo predsednik komisije (koji je već drugu godinu za redom u žiriju), najslabije se kotiraju masne čorbe, kao i one čija gustina nije ujednačena.

Takmičenje u kuvanju lovačkog gulaša

Na 2. po redu u Grockoj takmičenju, u organizaciji GO Grocka i Zorana Maksimovića, predsednika Lovačkog društva „Dunav“ Grocka, ukupno 22 takmičara iz 11 ekipa predalo je uzorke na ocenjivanje. Učesnici su bili pretežno iz Grocke, iz svih naselja ove razuđene beogradske opštine od Živkovca do Boleča, a bilo ih je i iz Beograda, Dobanovaca, Arilja i Aranđelovca. Tročlani žiri sastojao se od kuvara iz Zaklopače, Aranđelovca i Beograda. Takmičari su kombinovali različite vrste mesa divljači, ne bi li postigli traženi kvalitet. Bodovala se gustina, boja i ukus.

Pristupilo se ocenjivanju, kuvari u komisijama bacili su se na nimalo lak zadatak. Uz zvuke harmonike i narodnih orkestara, komisije su rešavale koja je čorba najbolja i ko će poneti pehar i titulu majstora „Zlatnog kotlića“, i s druge strane, ko je majstor lovačkog gulaša.

Među ukusnim uzorcima riblje čorbe, čemu mogu da posvedoče prisutni koji su rado testirali kulinarska postignuća od kazana do kazana, istakla su se trojica učesnika. Treće mesto osvojili su mladi Nikola Dukić i Miloš Banda iz Grocke, drugo mesto ekipa restorana Sky iz Grocke, a prvo mesto zasluženo je osvojila ekipa iz Bavaništa. Pehare i prve tri pozicije u kuvanju lovačkog gulaša osvojili su: treće mesto ekipa Maks Sport iz Grocke, drugo mesto ekipa Karaš iz Dobanovaca, a zavidno prvo mesto Lovna sekcija iz Umčara. Pobednici su svečano proglašeni, pehari podeljeni,a vredni ribolovci i lovci nastavljaju sa takmičenjima širom Srbije.

Svečanosti su završene estradnim programom koji je vodio Big Lale na bini postavljenoj na Dunavskom keju gde su nastupili harmonikaši. A potom su pobednicima takmišnja za najbolju riblju čorbu i gulaš priznanja dodelili predsednik Gradske opštine Grocka, Stefan Dilberović, i predsednik Lovačkog društva „Dunav“, Zoran Maksimović a potom je zamenica predsednika opštine uručila plaketu zahvalnosti na dobroj saradnji načelniku policijske stanice Grocka. Nastupima Bojana S, Nataše Đorđević i Slaviše Vujića ovogodišnje svečanosti su završene.

tekst: Zorica Atić

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka