Završene 53. „Gročanske svečanosti“

0

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić zatvorio je 53. Gročanske svečanosti, koje su se tradicionalno održale na obali Dunava u Grockoj, uz primenu epidemioloških mera, i tom prilikom uručio nagradu pobedniku takmičenja „Zlatni kotlić Dunava”. Ove godine, najbolju riblju čorbu spremila je gostujuća ekipa sa Labudovog brda. Drugo mesto osvojila je ekipa iz Grocke, Mila i Marijan Maksimović kojima je nagradu uručio predsednik opštine, Dragan Pantelić. Treće mesto pripalo je takođe ekipi iz Grocke, odnosno Nenadu Iliću, Marku Ribacu i Željku Todoroviću kojima je nagradu uručio predsednik Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije, Stefan Dilberović.

– Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam sa vama na ovoj veličanstvenoj manifestaciji, koja traje duže od pola veka, i što ovako uspešnom organizacijom pokazujemo da život u Beogradu i njenim opštinama nije stao. Naprotiv. Želim da nas naredne godine ovde bude još više, da u zanimljivim i bogatim sadržajima ove tradicionalne manifestacije uživamo i ubuduće. Održavanje Gročanskih svečanosti još jednom potvrđuje da, uprkos koroni, Beograd živi i da je Beograd grad pobednika – naveo je Radojičić.

Gradonačelnik se osvrnuo na brojne projekte koji su realizovani ili se realizuju u ovom delu grada, ističući dobru saradnju i posvećenost Grada da se Grocka i nadalje razvija.

– Naselje Leštane je dobilo novu školu, renovirana je zdravstvena ambulanta u Begaljici, ulagano je mnogo u putnu infrastrukturu, a u planu je izgradnja dva obdaništa i dom zdravlja. Ipak, najvažnije pitanje koje će biti rešeno jeste problem stabilnog vodosnabdevanja. Izgradnjom distributivnih cevovoda, koji će se sa regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac granati ka Vrčinu i Grockoj, stvoriće se uslovi da se građani priključe na gradsku vodovodnu mrežu – precizirao je Radojičić.

Gradonačelnik Radojičić je pohvalio bogat i raznovrstan program manifestacije i napomenuo važnost da se tradicija održi uprkos koroni, kao što je to ove godine bio slučaj sa Sofestom, Belefom, Bitefom. Gročanske svečanosti su važna manifestacija koja promoviše kulturne, turističke, sportske i poljoprivredne potencijale Grocke.

– Grocka je po ovoj manifestaciji poznata među Beograđanima i gostima Beograda, ali i u čitavoj Srbiji. Sve pohvale Organizacionom odboru i predsedniku opštine Dragana Pantelića na odličnoj organizaciji. Opština uvek ima podršku Grada jer Gročanske svečanosti predstavljaju važnu manifestaciju u kalendaru događaja u Beogradu i atraktivna je za turiste – ocenio je Radojičić.

Zaštićena ambijentalna celina Grocke se na najlepši način iz godine u godinu predstavlja i okuplja brojne posetioce. Program i sadržaji manifestacije na dobar način koriste geografsku poziciju ove opštine na Dunavu, kao i to što je Grocka, poput Toskane, prepoznatljiva kao voćarski kraj, tako da dobar deo sadržaja manifestacije ističe ove dve stvari.

Ove godine upriličeni su koncerti i pozorišne predstave, zatim izložba voća, likovna kolonija, etno-bazar, nastup kulturno-umetničkih društava. Kao uvertira za svečanost, ove godine je održan „Arhangel fest” – „bajkerski” i rok festival. Upriličen je i niz sportskih dešavanja, te su održana takmičenja u ribolovu, basketu, odbojci na pesku i šahu.

Završnici festivala prisustvovali su, između ostalih i predsednik Skupštine opštine Zemun Miroslav Gajić.

Fotografije završne večeri možete pogledati OVDE.

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka