Održana konferencija za novinare povodom jubilarnih 50. „Gročanskih svečanosti“

0

Povodom jubilarnih 50. „Gročanskih svečanosti“, danas je na splavu „Alaska priča“ u Grockoj održana konferencija za medije, na kojoj su govorili predsednik gradske opštine Grocka Dragoljub Simonović, predsednik Skupštine gradske opštine Grocka Stefan Dilberović, koji je ujedno i predsednik organizacionog odbora Svečanosti,  estradni umetnik Miroslav Ilić i autor  emisije „Žikina šarenica“ Živorad Žika Nikolić.

Prisutnim brojnim  predstavnicima štampanih i elektronskih medija, na samom početku, obratio se predsednik gradske opštine Grocka Dragoljub Simonović , koji je istako da su ovogodišnje 50. „Gročanske svečanosti“ , velika prilika da se promovišu i prezentuju turistički i privredni potencijali opštine Grocka.

-U ovih 50 godina rasli smo od vašarskog nastupanja do manifestacije koja okuplja najpoznatije izvođače, i gde svi od najmlađih do najstarijih mogu da nađu nešto za sebe – rekao je Simonović na konferenciji za novinare, navodeći da da je glavni akcenat na privrednom i turističkom razvoju.

-Imamo veliki turistički potencijal koji nije dovoljno iskorišćen, ova manifestacija je odskočna daska da svima koji nas posete pokažemo da možemo da zadovoljimo njihove potrebe“, kazao je Simonović.

Prema njegovim rečima, Grocka se dosta promenila u prethodne dve godine,urađeno  je 50 kilometara puta, renovirane su škole, vrtići, domovi zdravlja, urađene najvažnije saobraćajne deonice u cilju međuopštinskog povezivanja, ali i lakšeg i bržeg izlaska na auto-put.

-Imamo veliki potencijal seoskog turizma, koji je na margini, a lepa čista sela, dobri domaćini mogu da budu pravi resurs na čemu smo krenuli da radimo, pa ćemo tim povodom 26. jula organizovati i turističku promociju u Grockoj. Očekujemo veliki broj posetioca. Pozvali smo vlasnike kompanija iz Rusije, Kine i  Švajcerske, jer  želimo da pokažemo da Grocka predstavlja primamljivo tržište za privredna i turistička ulaganja – rekao je Simonović.

On je dodao da će na otvaranju Gročanskih svečanosti biti predstavljena skulptura Gročanke visoka 1,8 metara koja će držati voće koje simbolizuje proizvodnju voća po čemu je Grocka najpoznatija.

Predsednik Skupštine opštine Grocka Stefan Dilberović rekao je da će jubilarne svečanosti ponuditi najraznovrsniji program.

-Prvi put imamo veliki moto fest, koji organizujemo u saradnji  sa moto klubom „Arhangel“ iz Grocke, koji će se održati 21. i 22. jula na Dunavskom keju u Grockoj. Uz nastupe rok grupa, imaćemo defile motora koji će krenuti od Vinče, a obnovili smo i staru tradiciju iz sedamdesetih godina i ponovo organizujemo Izbor za mis Gročanskih svečanosti. Biće održano i tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe, gde će nagrada biti gliser, očekujemo učešće oko 100 ekipa, a ukupno procenjujemo da će manifestaciju posetiti više od 50.000 ljudi“, naveo je Dilberović.

On je dodao da će u okviru programa biti održan i defile oldtajmera koji kreće od Skupštine grada, kao i muzički koncerti grupe Van Gog, grupe  Garavi Soka, a 29. jula  očekuje nas veliki koncert Ace Lukasa. Gročanske svečanosti uz vatromet, biće zatvorene koncertom Miroslava Ilića i Ane Bekute na Dunavskom keju u Grockoj.

Istakao je  da će za sve posetioce biti obezbeđeno pet parkinga, da će gradski prevoz saobraćati češće, a apelovao je na  one koji kolima dolaze na koncerte da dođu ranije kako se ne bi pravila gužva.

Estradni umetnik Miroslav Ilić, koji će svojim nastupom zatvoriti ovogodišnje svečanosti, rekao je da podržava svaku manifestaciju koja neguje kulturu i tradiciju.

-Nastupao sam nekoliko puta na ovoj manifestaciji, ali sada sam ponovo tu posle više godina. Mi smo mali narod i veoma je važno da čuvamo svoju kulturu i jezik. Siguran sam da ćemo moja draga koleginica Ana Bekuta i ja , učiniti sve da gosti  uživaju  u kontertu i požele da ponovo posete Grocku -naveo je Ilić.

Novinar i autor emisije „Žikina šarenica“, Žika Nikolić rekao je da će svojom emisijom ispratiti manifestaciju koja sada već ima zavidnu istoriju.

-Na globalnom planu Srbija je mala, ali lepo je da prenesemo tradiciju ovog kraja i Srbije –  rekao je Nikolić.

Share.

Leave A Reply

© 2022 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka