GRANDIOZNO ZATVARANjE JUBILARNIH 50. „GROČANSKIH SVEČANOSTI“

0

Na prelepom Dunavskom keju u Grockoj, u prisustvu blizu 10.000 ljudi, sinoć su svečano zatvorene jubilarne 50. „Gročanske svečanosti“, koje je u desetak dana posetilo više od 50.000 posetilaca.
Tradicionalno, najveća pažnja publike bila je posvećena izboru za najbolju riblju čorbu, jer sve je zapravo od toga i počelo – od „Zlatnog kotlića“, koji je prvi put organizovan 1967. godine na čuvenom Topoljaku. Sinoć je duž keja u Grockoj bilo postavljeno 62 kotlića, iza kojih su se videla ozarena lica takmičara kroz sjaj vatre i najlepše mirise sveže pripremljene ribe. Svima su inspirativne bile nagrade, jer je ove godine, za jubilej, prva nagrada za riblju čorbu bila skupoceni motorni čamac „Big foot“, koji je bio izložen na keju.
Majstore u pripremi riblje čorbe pozdravili su obilaskom ekipa i srdačnim ćaskanjem predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović.
Program zatvaranja „Gročanskih svečanosti“ počeo je izvođenjem himne „Bože, pravde“, koju je otpevala Anja Mihajlović, trinaestogodišnja devojčica, članica pevačke grupe „Srbija 011“ iz Zaklopače, koja je na nedavno održanom internacionalnom takmičenju solista u gradu Jaši u Rumuniji, osvojila prvo mesto, u konkurenciji takmičara iz 21 zemlje.
Čast da prigodnim obraćanjem svojim sugrađanima i njihovim gostima, svečano zatvori 50. „Gročanske svečanosti“, kako i dolikuje, pripala je prvom čoveku opštine Grocka, Dragoljubu Simonoviću, neumornom neimaru i entuzijasti, koji svojim pregnućem čini sve da, kako je naglasio, „Grocka postane sinonim lepote, čistoće i razvoja u beogradskom okrugu.“ Predsednik opštine Grocka je izrazio zadovoljstvo što su „Gročanske svečanosti“ ove godine, sa brojnim i raznovrsnim programima, te otvaranje novog simbola grada – prelepe skulpture „Gročanka“ na čaršiji, nešto što ćemo negovati i ostaviti i za naredna pokolenja, baš kao i puteve, koji se rade i koji će na najbolji način povezivati svaki deo opštine Grocka.
Ministar Stefanović je rekao da ga raduju i kilometri puteva koji su izgrađeni, i nove škole u opštini Grocka, ali da ga još više raduje briga o ljudima, koja je očita kroz druženje na ovakvim manifestacijama i impresivan skup ljubitelja Dunava i kotlića.
– Ja nisam ovde gost – rado i često dolazim na razne manifestacije, jer volim kako vi slavite život i kako se radujete, rekao je ministar Nebojša Stefanović.
Veliko uzbuđenje pred nekoliko hiljada posetilaca donelo je proglašenje prvih troje najboljih „čarobnjaka“ riblje čorbe – žiri je, očito, bio na „mukama“ da odluči ko su najveći znalci. U konkurenciji 62 ekipe takmičara, (revijalni gosti su došli iz Erduta), treće mesto pripalo je takmičarima iz Lapova „Moravci 3“, koji su se „borili“ sa čak 5 kotlića. Drugo mesto osvojila je beogradska ekipa GSB-a „Trola do bola“, a pobednik i novi vlasnik prelepog motornog čamca je dugogodišnji ugostitelj iz Sremskih Karlovaca. Čamac iz Grocke ploviće – Dunavom!
Uz grandiozan vatromet sa Dunava, razdragana publika uživala je u sjajnom koncertu koji su održali istaknuti estradni umetnici Ana Bekuta i Miroslav Ilić.

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka