Dečiji dan i smotra folklora dečijih ansambala

0

Peti dan jubilarnih, 50. po redu „Gročanskih svečanosti“ opštine Grocka koje su počele 26. jula i traju do 2. avgusta posvećen je najmlađima.

Dečji dan je u kasnim popodnevnim časovima započeo promenadom pod maskama dece iz Predškolske ustanove „Lane“ u Grockoj, da bi se nastavio programima na „Gročanskoj čaršiji“ koji su uključili karnevalsku predstavu vrtića sa jasnim ekološkim porukama, poligon za najmlađe uz učešće izviđača, atraktivno jahanje konja u organizaciji Konjičkog kluba „Urban kauboj“ iz Grocke, kao i mjuzikl „Labudovo jezero“.

U znak zahvalnosti predškolska ustanova „Lane“ uručila je predsedniku opštine Dragoljubu Simonoviću pokolon, a zatim se predsednik Simonović obratio prisutnima i zahvalio mališanima na učešću u okviru jubilarnih Gročanskih svečanosti.

U skladu sa bogatim kulturnim nasleđem mesta koje postoji još od 16. veka, nakon zabavnih sadržaja je u večernjim satima pred brojnom publikom na letnjoj sceni održana smotra folklora dečjih ansambala Kulturno-umetničkih društava sa teritorije opštine Grocka. Ova beogradska opština beleži tradiciju dužu od jednog veka negovanja nematerijalne kulturne baštine u okviru Kulturno-umetničkih društava, čiji folklorni ansambli izvode izvorne i stilizovane narodne igre, pesme i običaje iz svih krajeva Srbije. Najmlađi ansambli odigrali su koreografije iz okoline Leskovca, Pirota, Užica, Šumadije, iz Srema, Zapadne Srbije, Ponišavlja…

Predstavili su se KUD-ovi „Srbija 011“ iz Zaklopače, „Boleč“ iz Boleča, „Vinča“ iz Vinče, „Okarina“ iz Umčara, „Šumadinac“ iz Kaluđerice, „Saša Todorović“ iz Leštana i „Stevan Štrbac“ iz Vrčina, koji okupljaju i treniraju veliki broj dece ove mnogoljudne opštine kraj Dunava.

U okviru programa svoje umeće predstavili su i mladi virtuozi na harmonici ovenčani nagradama na festivalima i međunarodnim takmičenjima – Mihailo Savković iz Begaljice izveo je „Dorćolka kolo“, a Luka Repanović iz Leštana numeru „Medeno kolo“.

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka