Završen Etno bazar u okviru „51. Gročanskih svečanosti“

0

Ovogodišlji Etno bazar u okviru „51. Gročanskih svečanosti“ bio je kulturno-umetničkog prizvuka.

Prvog dana bazara 27.07.2018. godine predstavili su nam se pevači, frulaši, poznati recitatori i čitaoci poezije sa prostora opštine Grocka. Takođe prvog dana „51. Gročanskih svečanosti“ svi gosti su imali prilike da isprobaju kulinarske posne specijalitete: domaći pasulj i krompir salatu sa tunjevinom kao i pileće specijalitete: gulaš i slatki kupus sa piletinom koji su žene iz Udruženja Mesnih zajednica opštine Grocka spremale ispred platoa GO Grocka. U sklopu Etno bazara ove godine u petak 27.07.2018. godine od 10.00 sati bila je organizovana izložba voća, sajam mehanizacije a popodne istog dana  i dodela nagrada za najlepše uređeno dvorište na prostoru opštine Grocka.

Na konkursu za najlepše uređeno dvorište prijavilo osamnaest vlasnika dvorišta. Vlasnike i njihova dvorišta obišla je komisija sastavljena od četiri člana: Dragana Čuić – Član opštinskog Veća, Marko Šišović – Koordinator za turizam opštine Grocka, Stefan Milojević – diplomirani arhitekta enterijera, Kristina Radosavljević – predstavnica Info – službe. Prva nagrada motorna kosilica za dvorišta, dodeljena je Vagić Vesni iz Vrčina. Druga nagrada, trimer, dodeljen je Ljiljani i Dobrici Mratinković kao i Draganu i Ružici Mratinković iz Dražnja, treća nagrada električna kosačica dodeljena je Dragici Marinković iz Vrčina. Svi učesni konkursa su dobili baštensko crevo.

Na Gročanskoj čaršiji u okviru Etno bazara bilo je postavljeno više desetina tezgi na kojima su bile predstavljene razne narodne  rukotvorina, dekupaž, ručno pravljena keramika, sadnice cveća, nakit, slatkiši, razni ručnih radova i druge radinosti. Udruženja žena Grocke, Unije žena Grocke,  Udruženja penzionera, Udruženja žena  Boleč, Vinča, Vrčin, Dražanj, Zaklopača, Leštane, Kaluđerica , Jajinci, Umčari, Palilu i Ritopek kao i mnogi drugi izlagači bili su predstavljeni na Gročanskoj čaršiji. Njima su poslednjeg dana Etno bazara dodenjene nagrade u različitim kategorijama kao i zahvalnice na svom doprinosu. Za kreativnost dobitnici su bili Udruženje „Pepeljuga“ kao i Udruženje žena Barajevo koje je pokupilo i nagradu za očuvanje tradicije, za maštovitost nagrade je dobio štand pod nazivom „Žica priča“. Laskavu nagradu najbolje uređenog štanda dobio je „Eko cvet“. Nagradu za štand koji je imao najširi spektar proizvoda osvojilo je Udruženje žena iz Zaklopače. Za tradicionalnost nagrade su dobili: Udruženje žena Jajinci, Umčari, Vrčin, Udruženje žena penzionera Grocka i Udruženje žena „Gročanka Bojana“. Udruženje žena Begaljica dobilo je zahvalnicu kao najstarije udruženje i udruženje koje je osvojilo najveći broj nagrada.

Etno bazar su takođe posetili i članovi Veća GO Grocka, zamenica predsednika opštine Grocka Živadinka Avramović koja je bila i organizator ovogodišnjeg Etno bazara kao i  predsednik Skupštine opštine Grocka Stefan Dilberović, takođe predsednik organizacionog odbora „51. Gročanskih svečanosti“.

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka