Zaprašivanje komaraca sa zemlje i iz vazduha naredna tri dana

0

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća”, u skladu sa rezultatima monitoringa koji govore o porastu brojnosti komaraca, od sutra kreće u intenzivnije mere suzbijanja ovih insekata uređajima sa zemlje i vode, uz podršku iz vazduha. Tretman komaraca iz vazduha sprovodiće se tokom večernjih časova u trajanju od tri dana, 19, 20. i 23. avgusta, sa šest aviona JAT privredne avijacije.

Direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić rekao je da se sve akcije u borbi protiv komaraca planiraju i sprovode u skladu sa rezultatima monitoringa koji ekipe preduzeća sprovode svakodnevno.

– Uprkos učestalim napadima na naše ekipe koje sprovode mere suzbijanja odraslih jedinki komaraca, nije bilo opuštanja. Prateći vremenske uslove, gotovo svakodnevno smo sprovodili akcije suzbijanja komaraca sa zemlje i reka, a od sutra uključujemo i tretmane iz vazduha. Iako se brojnost komaraca, koja je iznad ekološki prihvatljive granice, meri na samo par lokacija u gradu, JKP „Gradska čistoća” će intenzivnim akcijama preseći trend povećanja brojnosti ovih insekata kako bi Beograđani mogli kraj leta da provedu bezbrižno u svom gradu – istakao je Popadić.

On je podsetio da su sinhronizovane akcije koje su se po prvi put sprovodile tokom prošlogodišnje sezone dale odlične rezultate.

– Tokom 2020. godine po prvi put smo imali akcije suzbijanja komaraca sa reka, a ove godine tretmane sa zemlje sprovodimo sa deset vozila više nego ikada, tako da će tri dana angažovanja avijacije pomoći da u kratkom vremenskom periodu sprovedemo mere protiv komaraca na izuzetno velikoj površini. Za tri dana planiran je obuhvat površine od 12.000 hektara – objasnio je Popadić.

U četvrtak od 18 do 20 časova suzbijanje odraslih formi komaraca iz aviona obuhvatiće lokacije Dunavac, Opovački Dunavac, naselje Vrbovski, Besni fok, Široku gredu, Padinsku skelu, Kovilovo, Jabučki rit, Glogonjski rit, Ovču, Popovu baru, jezero Veliko blato, kanalsku mrežu Borče i Koteža, Blok Branka Momirova, Jojkića Dunavac, nasip od Pančevačkog mosta ka Crvenki, Crvenku, Ratno ostrvo, nasip od Pančevačkog mosta ka Malom raju, Mali raj, baru Reva, naselje Zage Malivuk, Ritopek, Grocku, Brestovik, Gročansku adu, Paradajz ostrvo, Višnjicu, Belu stenu, Slance, Veliko selo, Ritopek i Vinču.

Istog dana, od 19.30 do ponoći, tretman komaraca sa zemlje ekipe preduzeća sprovodiće na lokacijama Kotež, Borča pretok, Mali zbeg, Borča 1, Borča 2, Stara Borča, Borča greda, Popova bara, Put za Ovču, Ovča, Padinska skela, Mali zbeg groblje, Blok braće Marije, Mali raj. Akcija suzbijanja komaraca sa reka istog dana obuhvatiće sledeće lokacije: Gročansku adu, Veliko selo, Slance, Višnjicu i levu obalu Dunava.

Sugrađani svakog radnog dana od 7 do 15 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatni broj telefona 0800-000-807 ili putem elektronske pošte na imejl-adresu ekologija@gradskacistoca.rs.

Share.

Leave A Reply

© 2021 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka