VOĆNA GROCKA u časopisu Sekretarijata za privredu „Beogradski poljoprivrednik“

0

Časopis „Beogradski poljoprivrednik“ Grada Beograda  Sekretarijata za privredu,  u svom decembarskom broju donosi tekst „Voćna Grocka“, koji u saradnji sa Centrom za kulturu opštine Grocka na dve bogato ilustrovane strane predstavlja izvanredne poljoprivredne, prirodne i kulturno-turističke resurse beogradske opštine kraj Dunava.

 Saradnja sa gradskim Sekretarijatom zaduženim za privredu, proširena je i na ovo značajno izdanje Gradske uprave, kako bi se naglasili vredni kapaciteti zelene i obodne opštine grada Beograda, a koja raspolaže vrlo zanimljivom i osobenom kulturno-turističkom ponudom – danas u znaku voćarstva.

Da podsetimo, uspostavljena saradnja je u prethodnom periodu rezultirala i brojnim kulturno-turističkim događajima i programima, obilascima lepe varoši kraj Dunava, kao i pažnje vrednim manifestacijama poput „Dana evropske baštine“ koji prate dragocenu nacionalno kulturno nasleđe i ostvaruju veze sa kulturnim turizmom i tradicijom.

Grocka je nadaleko čuven voćarski kraj, zbog plodnog zemljišta duž  reke Dunav, osunčanih brežuljaka i specifične mikro-klime. „Voćnu“ Grocku su sredinom prošlog veka s razlogom prozvali „Mala Kalifornija“, a ova poljoprivredna beogradska oaza je od tada na tronu srpskog voćarstva.

Osim modernih zasada trešnji, breskvi, kajsija, jabuka, šljiva i krušaka, na ovom prostoru se već vekovima gaji vinova loza:

– Vinograde su ovde sadili još stari Rimljani, budući da je gročanski teren deo čuvenog Zlatnog brda duž reke Dunav, koji se stapa sa smederevskim vinogorjem. O tome svedoči grb opštine Grocka na kome dominira grozd belog grožđa, okružen talasima reke i suncem. Grb likovnim simbolima dočarava karakteristike gročanskog kraja, čije su prirodno bogatstvo sunčane padine koje se već milenijumima ogledaju u moćnoj reci Dunav

Hvala Gradskoj upravi i Sekretarijatu za privredu na prilici da i na ovaj način predstavimo našu znamenitu staru varoš, danas beogradsku opštinu, navodi Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu Grocka, autorka teksta objavljenog u „Beogradskom poljoprivredniku“.

Sekretarijat za privredu u decembarskom broju „Beogradskog poljoprivrednika“ takođe promoviše interaktivne mape i kataloge nepokretnih kulturnih dobara koje je za svaku beogradsku opštinu izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Mape se mogu preuzeti na sajtu gradske ustanove zaštite.

„BEOGRADSKI POLjOPRIVREDNIK“ Broj 4

 

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka