Vesić: Grocka, Sopot i Mladenovac dobijaju stabilno vodosnabdevanje

0

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednik GO Grocka Dragan Pantelić obišli su radove na regionalnom vodovodu Makiš-Mladenovac u naselju Vrčin. Tom prilikom zamenik gradonačelnika Goran Vesić poručio je da je za grad Beograd izgradnja regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac jedan od najznačajnijih infrastrastrukturnih projekata jer je opština Grocka jedna od retkih koja nema stabilno stabilno snabdevanje vodom.

– Opština Grocka je jedna od retkih u Srbiji koja nema stabilno snabdevanje pijaćom vodom. Naš posao je da rešimo taj problem. Kada je 2013. godine Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda rešila da obnovi ovaj projekat, radovi su bili zaustavljeni kod Zučke kapije. U narednih nekoliko godina Grad Beograd ulaže više od 50 miliona evra i gradi više od 60 kilometara vodovodne mreže – naveo je Vesić.

Na taj način će prvo Grocka, a potom Sopot i Mladenovac dobiti stabilno vodosnabdevanje, najavio je zamenik gradonačelnika.

– Na lokaciji na kojoj se trenutno nalazimo, u blizini auto-puta, radi se oko 400 metara vodovodne mreže koja će biti spojena sa već izgrađenim delom i nastavljena na 5,5 kilometara mreže koja vodi prema „Ikei” – precizirao je Vesić.

On je dodao da JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” u ovom trenutku radi na izgradnji vodovoda u naselju Leštane.

– Raspisan je tender za izgradnju vodovodne mreže u Ritopeku, pa će do novembra čitav stari deo tog naselja, kao i delovi novog biti pokriveni vodovodnom mrežom. Istovremeno raspisujemo tender za izgradnju vodovodne mreže u višim delovima Ritopeka, a dužina kompletne mreže u tom naselju iznosi oko 15 kilometara. Prva faza podrazumeva izgradnju oko sedam, a druga oko osam kilometara. U februaru će biti raspisan tender za izgradnju odvojaka vodovodne mreže prema Grockoj i Vrčinu. Tu će biti postavljeno oko 18 kilometara vodovodne mreže, šest rezervoara i tri crpne stanice. Trebalo bi da radovi da traju oko devet meseci, što znači da će Grocka i Vrčin imati stabilno vodosnabdevanje do marta 2022. godine – poručio je Vesić.

Prema njegovim rečima, šesta etapa izgradnje regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac je pripajanje na vodovodnu mrežu naselja Umčari, Pudarci, Kamendol i Dražanj.

– Ta sela nemaju vodu, tender će biti raspisan u julu a radovi će trajati 18 meseci. Do 2023. godine biće urađeno oko 19 kilometara vodovodne mreže. U okviru poslednje faze biće završen rezervoar u Mladenovcu. To je zaista civilizacijska stvar jer će čitav ovaj deo grada koji je bio zapostavljen, konačno dobiti vodu. Time ćemo pokazati da su za nas svi Beograđani jednako važni, bez obzira na to da li žive u Vinči, Dražnju, Sopotu ili na Terazijama. Srećan sam jer Grad Beograd konačno ima dovoljno novca da završi projekte koji su planirani decenijama unazad. Tokom poslednjih godina mnogo se ulaže u opštinu Grocka, što ne znači da je dovoljno, ali ćemo zajedničkim radom sigurno uspeti da rešimo mnoge probleme – istakao je Vesić i ukazao da će do kraja godine i u Obrenovcu svaka kuća imati priključak na vodovod, zbog čega je ponosan.

Predsenik GO Grocka Dragan Pantelić rekao je da je za opštinu ovaj projekat važan, jer će se time rešiti višedecenijski problem.
“Za nas je regionalni vodovod Makiš-Mladenovac posebno važan, jer je Grocka jedina beogradska opština u kojoj čitava sela nemaju vodu za piće. Kada kažemo da neko nema vodu u 21. veku to izgleda neverovatno, ali je nažalost istinito. Međutim, sa ovim projektom i na taj višedecenijski problem stavićemo tačku. Do kraja novembra 2021. godine veći deo Ritopeka dobiće vodu za piće, a do 2023.godine svaka kuća na teritoriji opštine Grocka imaće vodu za piće”, izjavio je Pantelić


Fotografije možete pogledati OVDE.
Video zapis pogledajte OVDE.

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka