U Umčarima instaliran merač brzine saobraćaja

0

Na regionalnom putu R351 koji povezuje Smederevski put sa auto-putem A1, odnosno na njegovoj deonici između naselja Pudarci i Umčari, učestalo dolazi do saobraćajnih nezgoda, po broju iznad republičkog proseka. Po podacima MUP-a odnosno Policijske stanice u Grockoj, preko 90% tih saobraćajnih nezgoda desile su se usled neprilagođene brzine, a veliki broj saobraćajnih nezgoda završio se smrtnim ishodom ili teškim telesnim povredama.

Zbog takve statistike građani Umčara i Pudaraca u nekoliko navrata su se obraćali lokalnoj samoupravi radi postavljanja nekog vida usporivača saobraćaja, a podnete su i dve peticije. Kako je put reginalnog karaktera, nadležnost nad njim imaju JP „Putevi Srbije“ kojima su svi zahtevi građana tokom godina i prosleđivani. Nakon nekoliko saobraćajnih nezgoda u vrlo kratkom vremenskom periodu koja su se desila tekuće godine, svi zahtevi su urgentno obnovljeni i ovaj put na njih je odgovoreno pozitivno.

Na ulasku u naselje Umčari instaliran je elektronski merač brzine saobraćaja. Oprema se sastoji od izmenljivih saobraćajnih znakova sa ugrađenim dopler radarom koji informišu vozače o ograničenju brzine i upozoravaju na prekoračenje brzine. Pri nailasku vozila svetlosna signalizacija se aktivira i prikazuje odgovarajuće informacije, a režim rada uređaja zavisi od brzine kretanja vozila. Ukoliko se vozilo kreće dozvoljenom brzinom, na znaku se prikazuje brzina sa natpisom „hvala“, a ukoliko se vozilo kreće brzinom većom od dozvoljene na znaku se ispisuje upozorenje na pešake i natpis „uspori“. Što se vozilo brže kreće znak će agresivnije treptati.

Pored elektronskog merača brzine, ugrađena su i dva fizička horizontalna usporivača saobraćaja kao i dodatna odbojna ograda za zaštitu bezbednosti najbližih domaćinstava u čija dvorišta su nesavesni vozači često uletali. Dozvoljena brzina na ovoj deonici je propisana na 40 kilometara na čas.

Pored ove lokacije, fizički horizontalni usporivači saobraćaja postavljeni su nedavno na više lokacija na teritoriji opštine na osnovu zahteva građana tih ulica.  Novi zahtevi se dobijaju svakodnevno i prosleđuju nadležnim institucijama na dalje razmatranje, odnosno gradskom ili republičkom Sekretarijatu za saobraćaj zavisno od kategorizacije puta, odnosno ulice.

Share.

Leave A Reply

© 2021 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka