Tajne vinčanske kulture

0

Tribina „Beograd za početnike” sa naučno-popularnom epizodom „Tajne vinčanske kulture” održana je pred prepunom salom Mesne zajednice u Kaluđerici. Ispred Gradske opštine Grocka veče vinčanske kulture je ispratila predsednica GO Grocka, Živadinka Avramović sa saradnicima.

Uz obilje arhivskog materijala i igrano-dokumentarnu istraživačku epizodu, publika svih uzrasta „prošetala” je kroz prvu evropsku civilizaciju koja je nikla – baš u Vinči, i od svetskog je značaja. Smiljana Popov, novinarka, autorka i urednica naučno-popularnog TV serijala „Beograd za početnike” pozvala je kao sagovornika arheologa Dragana Jankovića Lepog, kustosa Muzeja grada Beograda na arheološkom nalazištu „Belo brdo”, koji Vinču poznaje kao sopstveni džep.

Mnogobrojnu publiku pozdravila je predsednica opštine Grocka Živadinka Avramović. U narednih 90 minuta kustos je pojasnio zašto je baš Beograd pre 7.000 godina imao prvi grad u Evropi, kako su Vinču pronašli reka Dunav i jedan obični srpski seljak, Panta Čeprkalo, ali i tajne i laži „vinčanskog pisma”. Takođe, stanovnici tog prvog evropskog grada bili su najsrećniji ljudi u (pra)istoriji jer su hiljadu godina živeli bez ratova, u najmirnijem periodu civilizacije, koji je rimski pesnik Ovidije zvao „zlatnim periodom čovečanstva”.

Naravno, nisu izostala ni brojna pitanja posetilaca o ovom intrigantnom vremenu na plodnom tlu današnje „voćne” Grocke jer je ovo bila prilika da saznaju što više o vinčanskoj kulturi – baš kako je i bilo najavljeno.

 

Fotografije sa događaja možete pogledati OVDE

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka