Suzbijanje komaraca istovremeno iz vazduha i sa zemlje

0

Ekipe JKP „Gradska čistoća” Beograd, Sektora ekologije i unapređenja životne sredine će u utorak, 28. jula, akcije suzbijanja odraslih formi komaraca sprovoditi istovremeno iz vazduha i sa zemlje, saopšteno je iz ovog gradskog preduzeća.

Sa aerodroma „Lisičji Jarak” u 18 časova u  Padinskoj Skeli poleteće šest aviona JAT privredne avijacije kako bi se sprovelo dvoipočasovno suzbijanje komaraca iz vazduha na ukupno 12 hiljada hektara teritorije Beograda, dok će 33 ekipe „Čistoće” sprovoditi akciju suzbijanja komaraca sa zemlje.

Direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić ističe da je istovremeno sprovođenje sinhronizovanih akcija iz vazduha i sa zemlje, koje će „Čistoća” sprovoditi naredna tri dana, najefikasnija mera u suzbijanju komaraca.

– U utorak, sredu i četvrtak sprovodićemo mere suzbijanja odraslih formi komaraca istovremeno iz vazduha i sa zemlje. Šest aviona će od 18 do 20.30 časova nadletati priobalje, reke i velike zelene površine u Beogradu, dok će 33 ekipe biti angažovane na sprovođenju tretmana sa zemlje.

Upotreba aviona će nam omogućiti da za kraći vremenski period tretmanom obuhvatimo izuzetno velike površine, a očekujemo da efekat udruženih tretmana iz vazduha i sa zemlje bude značajno smanjenje broja komaraca, kao i smanjena mogućnost za pojavu insekata zaraženih virusom groznice Zapadnog Nila, koji bi mogli da se pojave početkom avgusta – objasnio je Popadić.

Podsetio je pčelare iz Beograda i njegove okoline da svoje pčele u utorak, sredu i četvrtak od 18 do 20.30 časova, kada će biti angažovana avijacija, nikako ne puštaju na ispašu, već da ih zatvore u košnice.

– Pčele spadaju u grupu osetljivih insekata, ali njihovu populaciju ne želimo da ugrozimo. Zato apelujem na pčelare da poštuju naša upozorenja, te tokom akcija suzbijanja komaraca pčele zatvore u košnice. Sve informacije o tome gde i kada se sprovode mere suzbijanja komaraca, svakodnevno mogu da pronađu na zvaničnom sajtu preduzeća – rekao je Popadić.

Akcija iz aviona, 28. jula, obuhvatiće površine duž leve obale Dunava i to Krnjaču, Kotež, Borču, Ovču, Glogonjski rit, Jabučki rit, Besni Fok, Mali Zbeg, Crvenku, Padinsku Skelu, Dunavac i Vrbovsko. Avioni će nadletati i Ratno ostrvo i deo desne obale Dunava odnosno površine Grocke, Ritopeka, Gročanske Ade, Begaljice, Zaklopače, kao i deo Leštana i Boleča.

Istovremeno će biti sprovođene akcije suzbijanja komaraca uređajima sa zemlje, pa će u 18 sati ekipe preduzeća raditi na lokacijama Popova bara 1 i 2, put za Ovču, Mali Zbeg, Ovča, Borča pretok, Padinska Skela, Borča greda, Kotež 1, 2 i 3, deo Borča pretoka, Borča 1 i 2, Grocka 1 i 2, Vinča 1 i 2.

Ekipe preduzeća će biti na terenu još od 3 sata ujutro kada će sa zemlje tretirati površine Vračara, Dorćola, Gornjeg Kalemegdana, od Tabanovačke do Vitanovačke ulice, od Vitanovačke ulice do Kružnog puta na Voždovcu, Braće Jerković, Indire Gandi, Braće Srnić, Stepa Stepanović i Banjica.

Večernjom akcijom koja počinje u 21 čas obuhvatiće se Košutnjak, Topčider, Topčidersko groblje, Hajd park, Ada Ciganlija, Makiš, Miljakovačka šuma, Miljakovački izvori, Miljakovačke staze, Sunčani breg, Ranžirna stanica – Železnik, deo oko fabrike „Lola”, Lipovačka šuma, Groblje Orlovača, Rušanj, Ripanj i Vrčin.

Sugrađani svakog radnog dana od 7 do 15 sati mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatan broj telefona 0800-000807 ili putem elektronske pošte na imejl adresu: ekologija@gradskacistoca.rs

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka