Samostalna izložba „Sveti Srbi“ – Galerija Rančićeva kuća / petak 3. decembar u 18 časova

0
  Samostalna izložba „Sveti Srbi“ renomiranog ikonopisca Jelene Hinić, biće predstavljena u petak 3. decembra u 18 časova u Rančićevoj kući, znamenitom varoškom domu i galeriji Centra za kulturu Grocka.
Događaj će svečano otvoriti dr Oliver Tomić, istoričar umetnosti.
Postavku u Rančićevoj kući sačinjavaju reprodukovani prikazi po originalno izvedenim ikonama izrađenim za veliki horos Hrama Svetog Save u Beogradu, kao i autorske skice i pojedinčane ikone svetitelja.
Saradnici u oslikavanju ikona srpskih svetitelja za Hram Sv. Save u Beogradu bili su Aleksandra Vagner i Nikola Krstić, dok je prikaze originalnih ikona za izložbu priredio Rade Kovač, fotograf.
Izložba traje do 20. decembra 2021. godine.
Jelena Hinić (1972) pođena je u Beogradu, gde živi i radi. Diplomirala je na Akademiji SPC, smer za ikonopis (2000), a master studije završila na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, gde je trenutno na doktorskim studijama. Takođe je diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Član je ULUPUDS-a. Ikonopisom se bavi više od dvadeset godina, i dobitnica je značajnih nagrada za svoja dela. Ostvarila je šest samostalnih izložbi i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Izradila je veliki broj ikona za manastire i crkve, takođe i mnoge privatne kolekcije i znamenite ličnosti, kao što su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, britanski princ Čarls od Velsa, rimski papa Franja, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Ruske Akademije umetnosti Zurab Ceretelj… Ujedno se bavi i pedagoškim radom – docent je na katedri za ikonopis Visoke škole, Akademije SPC, za umetnosti i konservaciju.
Share.

Leave A Reply

© 2022 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka