REZULTATI GODIŠNjEG KONKURSA za izlagačku sezonu 2023. godine

0
Likovni savet Centra za kulturu Grocka je zasedao i opredelio godišnji galerijski program ustanove za 2023. godinu.
Galerijski program se sastoji od ukupno 14 izložbenih termina, od čega: samostalnih izložbi 7, gostujućih 2, tradicionalnih grupnih postavki 5.
U procesu žiriranja pristiglog konkursnog materijala članovi Likovnog saveta ustanove su se rukovodili izlagačkom politikom Galerije Rančićeva kuća, propozicijama Konkursa, aktuelnim tokovima u vizuelnoj umetnosti, produkcijom na domaćoj sceni, spomeničkim svojstvima Rančićeve kuće, kao i uslovima rada i mogućnostima prostora.
Likovni savet se odlučio za 7 samostalnih izlagačkih termina za koje je procenjeno da su adekvatno promišljeni u odnosu na programski profil galerije, dimenzije prostora, izlagačke vitrine i specifičan prostor Rančićeve kuće, spomenika kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju.
Takođe, opredeljena su i 2 termina za gostujuće izložbe (koje se realizuju u mreži saradnje sa ustanovama kulture, strukovnim udruženjima itd), kao i 5 termina za tradicionalne grupne izložbe ustanove.

* SAMOSTALNE IZLOŽBE U 2023. GODINI (7 izložbi):

Likovni savet se odlučio za sledeće izlagače i prijave, za koje je procenjeno da su adekvatno promišljene u odnosu na programski profil galerije, dimenzije prostora, izlagačke vitrine i specifičan ambijent Rančićeve kuće, spomenika kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju. Redosled izlaganja biće naknadno utvrđen:

1. Ivana Davidović Ivezić, Beograd (Srbija)
2. Zoran Krulj, Leskovac (Srbija)
3. Tijana Stamenović i Mara Đurović, Beograd (Srbija)
4. Lana Gržetić, Rijeka (Hrvatska)
5. Vesna Džakić, Beograd (Srbija)
6. Mika Lovre Milović, Beograd (Srbija)

7. Nevena Popović, Beograd (Srbija)

Napomena: U slučaju nepredviđenih okolnosti i/ili sprečenosti autora za realizaciju samostalnog termina izložbe, Savet galerije zadržava pravo da se odluči za umetnika u okviru tzv. rezervnog termina, kao i po pozivu.
* GOSTUJUĆE IZLOŽBE U 2023. GODINI (2 izložbe) – program saradnje sa ustanovama kulture i javnim sektorom:
– Društvo „Bio jednom jedan Beograd“, sa izložbom beogradskih dokumentarnih fotografija „Od prašine do glamura“;

– Institut za histologiju i embriologiju, Medicinski fakulttet Univerziteta u Beogradu, prof dr Nela Puškaš – „Prof. dr Aleksandar Đ. Kostić“.

* GRUPNE IZLOŽBE U 2023. GODINI (5 izložbi), planirane su tradicionalne grupne izložbe:
– Stvaralačka Grocka, izložba stvaralaca sa teritorije opštine Grocka
– Likovno putovanje, izložba dečijih radova nastalih na Likovnoj radionici ustanove
– Varoški salon, novogodišnja izložba
– Kreiraj razglednicu, izložba dečijih radova sa teritorije opštine Grocka,
– Likovna kolonija GO Grocka, grupna izložba tekuće produkcije.
Selektovane izložbe umetnika odabrane su sa ciljem da ukažu na moguće estetike i različite angažovanosti (koje pokazuju individualnost i raznovrsnost pristupa likovnim medijima), baš kao i zaokružen idejni koncept.
Savet je uvažio potrebe lokalne sredine za edukacijom publike te je prednost data umetničkim predlozima sa individualnim pristupom umetnika, naglašenom ličnom poetikom, različitim likovnim tehnikama, vodeći računa o mogućnostima galerijskog prostora i njegovim specifičnostima (kao što su tehnički, programski, organizacioni, prostorni uslovi, i dr.).
Komisija je posebno vrednovala prijave koje uključuju interakciju sa osobenim spomeničkim identitetom i ambijentom Rančićeve kuće, u cilju predstavljanja umetnosti i njenih izražajnih mogućnosti lokalnoj zajednici.
Međusobne obaveze biće definisane naknadno.

Najčešća praksa je da Ustanova obezbeđuje galerijski prostor, PR aktivnost, štampu kataloga, pozivnica i flajera, po potrebi tekst za katalog, kao i postavku izložbe, dok umetnici snose troškove prevoza radova, reprezentacije prilikom otvaranja postavke i prilažu jedan rad po svom izboru u zbirku ustanove.

Likovni savet ustanove Centra za kulturu Grocka radio je u sastavu: dr um. Anamarija Vartabedijan, slikar; prof. Zoran Ivanović, vajar, Zorica Atić, istoričar umetnosti – kustos.
Opšti utisak Saveta jeste da je konkursni materijal bio raznovrstan i konkurentan, te ovom prilikom čestitamo svim kandidatima, uz želje za mnogo uspeha i u daljem radu.
Share.

Leave A Reply

© 2024 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka